facebook

У Польщі відкрили пам’ятник київській княгині

Також у жовтні 2019 року пам’ятник Анні Київській відкрили в одному з наймтаріших міст Бельгії.

У Польщі в Кракові на території Палацу Вельопольських встановили пам’ятник Анні Київській, повідомляє у вівторок, 19 листопада, прес служба КМДА у Facebook.

“За ідеєю президента Кракова пана Яцека Майхровського, ця локація символізуватиме не тільки історичний зв’язок Кракова і Києва, а й демонструватиме рівень довіри і тісної співпраці мерії столиці України та історичної столиці Польщі”, – наголошується в повідомленні.

Урочисте відкриття скульптури відбулося за участю заступника очільника Кракова Богуслава Космідера і київської делегації на чолі із заступником голови КМДА Валентином Мондрієвським.

“Сьогодні ми зустрічаємо в мерії міста Кракова принцесу Анну Київську – символ України в Європі та й символ польсько-української дружби. Велике спасибі за цю чудову ідею і подарунок, який символізуватиме нашу дружбу. Один з великих поляків сказав:”Немає вільної Польщі без незалежної України”. І це правда. Бажаємо вам свободи, незалежності. Бажаємо, щоб ми разом були в Євросоюзі. Спасибі за цей подарунок”, – зазначив заступник президента Кракова Богуслав Космідер.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

“Від імені київської міської влади й усіх киян дозвольте висловити щиру подяку всім, хто доклав зусиль до реалізації цього проекту. Відкриття пам’ятника Анні Київській в Кракові для нас дуже знакове. Адже Краків – королівська столиця Польщі – став першою великою зупинкою доньки Ярослава Мудрого на її шляху до Франції. І не тільки це пов’язує Анну з Польщею – майбутню королеву Франції виховувала сестра Ярослава Мудрого Марія Добронеге, яка, одружившись з польським князем Казимиром І Відновлювачем, стала найвеличнішою княгинею Польщі і матір’ю майбутнього князя Польщі Болеслава II Сміливого”, – розповів під час відкриття пам’ятника Валентин Мондрієвський.

Біля скульптури висадили 21 кущ білих троянд сорту Anne de Kyiv – ще один подарунок від київської громади – і червоні троянди місцевої селекції. Білі і червоні квіти символізують прапор Польщі.

Скульптура юної княжни Анни (скульптор Костянтин Скритуцький) є реплікою скульптури, встановленої в листопаді 2016 року у сквері Анни Київської на Львівській площі в Києві. Автор ідеї – ініціатор проекту Шлях королеви і головний куратор Міжнародного фестивалю мистецтв Anne de Kyiv Fest Федір Баландін.

“Шлях королеви – великий міжнародний художній проект, який передбачає встановлення авторських реплік пам’ятника на шляху Анни Київської до Франції і одночасне проведення низки культурно-просвітницьких заходів. Цей проект – і про історію, і про сучасність. Ми заявляємо: Україна не вступає в Європу, а повертається до неї. І фігура Анни Ярославни це краще демонструє, адже пам’ять про видатну українку і мудру королеву не згасає ні у Франції, ні в Україні”, – сказав Федір Баландін.

Пам’ятник київської княжни вже встановили у французькому місті-побратимі Тулузі й у Джакарті. Також у жовтні 2019 року пам’ятник Анні Київській відкрили в одному з найстаріших міст Бельгії – місті Арлон. Скульптуру також планується відкрити в Чехії, Австрії та Німеччині.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...