facebook

Навздогін інтерв’ю з Комаровським. Стали відомі дані смертності від правця та коклюшу

Державна служба статистики повідомила, скільки людей померло від правця та коклюшу за останні три роки.

У 2013 році від усіх видів правця в Україні померли 6 людей, від коклюшу – 2.

У 2014-ому без урахування частини зони АТО і Криму від правця померло – 10 осіб, і двоє – від коклюшу.

9f18069-300-vacination

У 2015 році (без території зони АТО і Криму) – 6 смертей від правця і 4 – від коклюша.

Такими є дані Державної служби статистики України у відповідь на запит “Української правди. Життя”.

Відомство зауважує, що “розробка причин смерті проводиться відповідно до міжнародної статистичної класифікації хвороб та споріднених проблем охорони здоров’я Десятого перегляду”.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Спочатку “Українська правда. Життя” відправляла відповідний запит у Міністерство охорони здоров’я, однак там відповіли, що таку статистику має Дежслужба статистики.

Як відомо, раніше відомий лікар Євген Комаровський в інтерв’ю “Українській правді. Життя”зауважив, що журналісти не пишуть про випадки захворювання на хвороби, від яких має проводитись щеплення. Натомість до ЗМІ потрапляють історії про те, що нібито дитина померла від вакцинації.

“А чому ви не пишете, як вмирають від коклюшу? Де і коли в “Українській правді” була стаття про те, що дитина померла від коклюшу?”, зауважив Комаровський.

“Так ось, розповіді про те, як стало погано від щеплення, – присутні в інформаційному полі постійно. А розповідей про те, як стало погано від хвороби – немає”, додав педіатр.

Редакція звернулась з проханням прокоментувати дані Держстату головного дитячого імунолога Києва Федора Лапія. За його словами, правець в країні є.

“Раніше ним хворіли переважно дорослі люди. У 2016 році випадки правця є вже серед дітей у Львівській, Хмельницькій та Дніпропетровській областях. До цього його давно не бачили в країні серед через вакцинацію“, коментує Федір Лапій.

Якщо взяти коклюш, то за офіційними даними Дніпропетровської облдержадміністрації, від початку 2016 року у області померло 4 невакцинованих дітей першого року життя від цієї хвороби“, каже імунолог.

На запитання про те, чому статистика не показує сплеску захворювань, імунолог відповів, що тут є фактор того, як записувати кінцевий діагноз.

Коклюш у дітей першого року життя може проявлятися тільки в апное (зупинка дихання). Ні кашлю типового немає, ні нежиті – просто зупинка дихання. Звичайно, такі випадки навряд чи підуть на лабораторне дослідження, стосовно того, чи це був коклюш“,  каже  Лапій.

Тому у такої дитини кінцевим діагнозом буде вказано смерть від апное чи пневмонії, а не від коклюшу. Крім того, є коклюшоподібні захворювання.

Для того, аби встановити коклюш лабораторно, потрібно мати доступ до лабораторій. А наразі в країні з цим є великі проблеми.

Є проблеми з доступністю перевірки лабораторними методами, є проблема зі знаннями, –  якими методами підтверджувати діагноз, або в яких випадках починати шукати коклюш“, пояснює лікар. Усе це впливає на дані, які відображаються у статистиці.

Він вказує, що в Україні існують так звані повідомлення про інфекційні захворювання.

“Наприклад, були випадки коли дитина потрапляла до лікарні з гострою кишковою інфекцією. Інформацію про це подавали в санепідслужбу, яка намагалась домовитись, аби зняти деякі діагнози. Справа в тому, що санепідслужба не хоче, аби псувались показники захворювання на їхній території. В обмін на це санепідслужба була не дуже уважною при перевірці цього медичного закладу. Мовляв, ви нам не псуєте показники, а ми вам не будемо псувати“, пояснює Федір Лапій.

Раніше Міністерство охорони здоров’я повідомляло, що в Україні реєструється все більше випадків захворювання на правець серед дітей. Їх можна було б уникнути завдяки імунізації.

В інфографіці внизу пояснено, що це за хвороба, як вона передається і як від неї вберегтись.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...