facebook

“Права можна залишити вдома”: уряд хоче впровадити електронне посвідчення водія

Кабінет міністрів прийняв постанову щодо впровадження електронного посвідчення водія та свідоцтва про реєстрацію транспортного засобу. Також підтримав проєкт закону про спрощення процесу присвоєння та видачі номерних знаків.

Про це повідомляє прес-служба МВС та “Урядовий портал“.

В Кабміні пояснюють, що це один з етапів створення “держави у смартфоні”.

Даний етап передбачає запровадження онлайн-сервісів державних послуг для водіїв. Невдовзі в рамках проекту “Дія” у тестовому режимі запрацює мобільний додаток із генерування електронних прав та техпаспорту.

Це означає, що водіям не доведеться носити щодня з собою права та техпаспорти.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

За словами глави МВС Арсена Авакова, такі електронні документи матимуть рівнозначну юридичну силу та так само будуть ідентифіковувати громадянина. Таким чином поліція буде притягувати до відповідальності не за відсутність при собі прав або техпаспорту, а за відсутність законних підстав для керування авто.

Ще одним нововведенням очікується впровадження віртуальних номерних знаків. Проєкт закону, який передбачає зміну процесу реєстрації транспортних засобів – максимальне спрощення процесу присвоєння та видачі номерних знаків, підтримав уряд та згодом його розгляне Верховна Рада.

Прем’єр-міністр Олексій Гончарук заявив, що уряд ухвалив законопроєкт, який дасть можливість замовляти номери на авто у будь якого виробника через інтернет.

Раніше при реєстрації транспортних засобів громадянин міг обрати номерний знак винятково з переліку тих, які були в сервісному центрі. Вигравали від цього корупціонери, які “допомагали” обрати “гарний” номер, а також великі монополісти – виробники номерів. З ухваленням проекту це зміниться.

Глава МВС Арсен Аваков заявив, що при реєстрації транспортного засобу особа отримуватиме свідоцтво про його реєстрацію із обраним номерним знаком.

Після цього зможе замовляти у будь-якого виробника потрібний номер.

Головна вимога – відповідність номерного знаку державному стандарту.

Уряд має намір перевести в електронний вигляд документообіг та планує планує перевести всі державні послуги в онлайн до 2024 року.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...