facebook

Як в умовах інформаційної війни не піддатися на маніпуляції в мережі збоку агресора

В епоху активного розвитку інтернету та соціальних мереж все частіше можна натрапити на те, що може завдати шкоди звичайним користувачам. Все більше брехні, пропаганди, дезінформації, фейків та ботів, які працюють над погіршенням ситуації в нашій країні та задурюванням свідомості громадян. В умовах, коли російський агресор робить все для того, щоб дестабілізувати все в Україні, людям варто бути на сторожі і завжди пам’ятати про лихі наміри ворога.

Гортаючи стрічку новин у будь-якій із соцмереж важко зрозуміти, де новина справжня, а де нас намагаються обдурити. Самі того не розуміючи, ми щодня піддаємось маніпуляції із боку агресора. Шалений потік інформації, який увесь час панує навколо, часто впливає на емоційний стан людей, на їхню думку чи навіть громадянську позицію. Сьогодні треба ретельно фільтрувати ті новини, які нам пропонують. А тим більше й через те, що кількість справді чесних та незалежних ЗМІ в нашій країні можна порахувати на кількох пальцях. Тож відрізняти фейкові новини від правдивих люди мусять самостійно.

Тож як це роботи?

Насамперед, при прочитанні будь-якої інформації варто пам’ятати про те, що справжню та правдиву новину завжди можна перевірити. Факти завжди підтверджуються документально та мають свої пояснення, чого не скажеш про фейки. Фейкові новини покликані викликати певні емоції та почуття, тому зазвичай автори неправдивих інформацій зосереджуються на гучних заголовках. У інформаційних матеріалах кожне слово може повпливати на емоційний стан людини. Крім того, до публікацій часто додають фото, які за допомогою кадрування чи вдало підібраного ракурсу можна трактувати зовсім по-різному й використовувати для маніпуляції.  Щоб точно бути впевненим у новині, яку побачили, краще перевірити її самостійно – якщо новина правдива, то її опублікували не на одному сайті. Уважними потрібно бути і під час прочитання тексту – у фейкових новинах зазвичай дуже багато помилок.

Щоб не дозволити себе обманути потрібно бути дуже уважними, а особливо в умовах інформаційної війни. Ворог постійно намагається зашкодити українцям, переманити на свою сторону та похитнути ситуацію у нашій державі. Та тільки від нас самих залежить те, у що будемо вірити.

Олена Савчук для Ukraine live

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

За матеріалами:

mediacenter.uzhnu.edu.ua/news/yak-vplyvaty-na-masy-v-aura-academica-vidbulasya-mediashkola/2019-10-09-36535?fbclid=IwAR23T4rvGvXBSuSdsswyqqlkTmd4Gxm4uPjnSbr8aTccPrRwi1ux0Wa_QmMяф

Шукайте деталі в групі Facebook

Вам також може бути цікаво...