facebook

Що буде з цінами на цибулю та часник: прогнози (ВІДЕО)

Актуальні ціни з українських супермаркетів – це 7-10 гривень за кілограм. На зиму і весну прогнозують символічне подорожчання – максимум 8 гривень за кілограм.

Навесні ціни на цибулю били рекорди. Після весняного колапсу з цінами на цей овоч, покупці хвилюються і вивчають цінники. ТСН поїхала в поле, щоб досліджувати урожай і дізнатися, яка ціна цибулі і часнику цього року.

Скільки з кожної цибулини мають ті, хто її вирощують, і чи варто зараз запасатися часником, в сюжеті ТСН. Збирання врожаю цибулі зараз у розпалі. Фермері цьогорічним урожаєм задоволені.

априклад, Леонід Кириченко зараз має сотні гектарів і величезні склади для зберігання.

Втім, чоловік починав як усі: “Дідівським методом: в траншею клали солому, землею накривали. Половина перегнивала, іншу вибирали і тримали десь до весни в кагатах. Пропадало до 40 відсотків”. Зараз його склади-холодильники заповнені під зав’язку

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Більша частина врожаю долежить тут до весни: “Наша українська цибуля реалізується протягом всього календарного року”. Втім, минулого року до весни не вистачило. Цибуля стала майже золотою через перекупи.

“Весь імпорт йшов через другі руки. У мене теж були пропозиції поїхати в Казахстан, придбати по сім гривень і продавати по 15”, – каже фермер Антон Барнак.

Фермер Леонід пояснює: біда в тому, що українські фермери досі не вміють планувати, скільки і чого садити. У позаминулому році цибулі виростили стільки, що довелося віддавати за безцінь. Наступного року істотно скоротили посіви і ще трапився неврожай. Саме тому ціна і піднялася.

Європейські фермери, наприклад, домовляються, що сіяти. У нас – це справа кожного. “Це для споживача погано. Коливання цін, бо та ж цибуля або 25 або 5 гривень. Людині було б цікаво, щоб вона була 10 гривень – кожен рік одна ціна”, – пояснює. Цього року вродило, а отже і ціна низька – 5-6 гривень з поля. Актуальні ціни з українських супермаркетів – це 7-10 гривень за кілограм.

Саме тому на зиму і весну прогнозують подорожчання символічне – максимум 8 гривень за кілограм. Зате часник в Україні все більше з китайським присмаком. За умов засилля дешевого китайського вирощувати вітчизняний невигідно, каже фермер Антон. Український часник вигідніше продавати за кордон, – каже фермер Ян. Туди він їде – по 50-60 гривень за кілограм. “В рік ми експортуємо близько 100 тонн овочів в різні країни”, – говорить керівник часникової компанії Ян Мішкавеч.

Дрібним фермерам експорт не під силу. Потрібні великі інвестиції в будівництво складів і сертифікацію. Склади-холодильники – головний секрет заробітку. Тут часник може лежати майже до нового врожаю, щоб віддати на полиці, коли ціна буде максимальною. У роздробі часник вже дорожчає. У різних регіонах він коштує від 55 до 62 гривень за кілограм. Варто поспішити поки продають український. Незабаром з полиць його витіснить китайський, який вже є.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...