facebook

Ціни на овочі в Україні побили рекорд: вище, ніж у сусідніх країнах

Ціни на овочі стрімко зростають, чого чекати українцям.

За даними Держстату, ціни на продукти ще в серпні, порівняно з липневими показниками, у середньому зросли на 8%.

Через складні погодні умови урожай українців видався не надто щедрим. Експерти взагалі прогнозували ціни втричі вище, ніж у минулому році. Зокрема, відомо про нестачу картоплі в Україні. Також істотно постраждали врожаї капусти, перцю і томатів.

Олег Пендзин, виконавчий директор Економічного дискусійного клубу розповів, що в Україні ціни на продукти зараз вище, ніж у сусідніх країнах. У зв’язку з цим, ми імпортуємо велику кількість овочів.

“Так, картопля в Україні дорожче, ніж у Польщі, на 40%, і набагато дорожче, ніж в Білорусі. Але сюди їде білоруський і польський імпорт. І ця ціна, яка зараз є у нас вона нижча, ніж була в липні, тому в якійсь мірі є навіть зниження ціни”, – відзначив експерт.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Він також додав, що, якщо різко впаде гривня, то по відношенню до Європи це вирівняє нас. До того ж до долара наші ціни будуть дешевше. А якщо ж зараз порівнювати з оптовим ринком поляків, то, у нас ціни вищі практично по всьому асортименту, ніж там.

Україні довелося нарощувати імпорт через невдалий урожай і дефіцит деяких овочів.

В Україну найбільше імпортували томати, цибулю, перець, а  також огірки. Що стосується обсягів імпорту, то вперше в історії лідерство захопив ріпчасту цибулю. Протягом минулого сезону її завезли аж на 87 тисяч тонн, а це в 26 разів більше, ніж сезоном раніше. Крім цього, також було імпортовано помідори, картоплю, огірки, перець, капусту і  моркву.

За даними моніторингу Української Асоціації постачальників торговельних мереж, лідером з подорожчання серед овочів стала картопля, адже за останній рік ціна зросла більш, ніж удвічі. Таким чином на початок вересня її вартість в середньому становила 15,8 гривень за кілограм. При цьому в минулому році її ціна була близько 7 гривень за кілограм.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...