facebook

Як зробити складний вибір

Професор Ратгерського університету Рут Чанг впевнена, що інколи нам складно зробити вибір через те, що ми неправильно сприймаємо виклики та їхню роль в нашому житті.
 138

В житті кожного з нас рано чи пізно з’являється момент, коли потрібно зробити вибір, складний вибір. Він може бути пов’язаний з роботою, особистим життям і т.д. Але чого б він не стосувався, якщо ми не знаємо, як вчинити правильно, цей період в житті перетворюється на пекло.

Однак, на думку професора Ратгерського університету (США) Рут Чанг, проблема в тому, що ми неправильно сприймаємо виклики та їхню роль в нашому житті.

Розуміння важких виборів розкриває приховану силу, якою володіє кожен з нас

Якщо у людини є два варіанти, і один із них кращий за інший, вибір виявляється простим. Проте дуже часто ми опиняємося в ситуаціях, коли категорії “кращий/гірший” не спрацьовують. Тому що, якщо схилитись до одного вибору, він буде кращим лише з однієї сторони, проте інший матиме свої переваги.

І кожного разу, коли нам потрібно зробити вибір, ми намагаємось відшукати найкращий варіант, якого насправді просто не існує. Через те, що людина не може відшукати “правильну відповідь”, вона починає думати, що недостатньо розумна, і, як результат, схиляється до того варіанта, який є більш безпечним.

Подібна історія має місце в житті самої Рут Чанг. Колись їй довелось вибирати — стати юристом чи філософом.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

“Мені дуже подобалась філософія, адже можна було дізнатись багато дивовижних речей, при цьому, комфортно сидячи в кріслі <…> Але страх бути безробітним філософом привів мене до рішення стати юристом. Однак виявилось, що ця робота мені не підійшла. Тому зараз я — філософ”, – розповіла професор.

Коли настає час зробити вибір, ми не знаємо, що чекає нас в майбутньому, і боїмося, що він буде неправильний. Тому починаємо порівнювати альтернативи і вибираємо ту, яка здається нам найменш ризикованою.

Важкі вибори є важкими не через нашу неосвіченість, вони важкі через те, що нема найкращої альтернативи

Якщо вам потрібно зробити важкий вибір, відмовтесь від стандартної шкали оцінювання “краще”, “гірше” чи “рівносильно”. Вибір між ними має здійснюватись не на основі зовнішніх факторів, а випливати із внутрішніх переконань.

Коли ми вигадуємо причини для себе, чому потрібно стати такою особистістю, а не іншою, то стаємо тим, ким є. Ми стаємо авторами свого життя

Не створюючи власні правила, вибираючи безпеку через страх, ми починаємо плисти за течією. Однак просто потрібно задуматись над власним призначенням, над тим, до чого “лежить” душа, і стати тією людиною, якою ви справді хочете бути.

Рут Чанг стверджує, що при наявності важкого вибору, варто поставити собі одне запитання: “Ким я хочу бути?”. Щоб відповісти на нього, потрібно розробити власні правила гри і придумати аргументи на користь одної із альтернатив, і саме в такому випадку вибір буде базуватись на власній позиції.

Завдяки відсутності страху та переживань, важкий вибір стає можливістю пізнати людську природу.

Намагаючись зробити вибір, ми маємо силу створити причини для самих себе, щоб стати тими особистостями, якими ми є. І тому важкий вибір — не прокляття, а благодать

Шукайте деталі в групі Facebook

Вам також може бути цікаво...