facebook

Вибили передні зуби і крутили на ціпку:як закарпатські копи вляпалися в гучнийскандал з тортурами(фото).

На Закарпатті вибухнув скандал через тортури в поліції. Двоє жителів Ужгорода звинуватили правоохоронців у знущанні над ними і вибиванні свідчень. Один з чоловіків навіть змушений був вистрибнути з вікна четвертого поверху відділення поліції прямо в наручниках.

Зараз він у лікарні. А Госбюро розслідувань відкрило справу проти копів. Детальніше в матеріалі OBOZREVATEL.

Наділи наручники і підвішували.
38-річний Іван Буків зараз виписали з лікарні. Хоча у нього відкритий перелом руки, вибиті зуби, травмований підборіддя, зміщені кістки таза. Про те, що відбувалося з ним в Ужгородському районному відділі поліції, згадує з жахом.

Потерпілий каже, що його схопили прямо на вулиці 13 вересня, коли він йшов додому. Було приблизно сьомій годині вечора. “Вони насильно заштовхали мене в машину і привезли у відділення. І тут наділи наручники і почали знущатися. Били, один з поліцейських навіть дістав пістолет, перезарядив його і сказав, що може вистрілити мені в ногу і йому нічого не буде”, – розповідає Іван.

За словами адвоката Олександра Пересоляк, Івана катували, вибиваючи свідчення, що нібито він зробив якісь крадіжки. “Вони в наручниках підвішували його на ціпку і крутили. Це жахлива біль. Потім били палицею по зубах, тепер у Івана немає зубів, розбитий підборіддя. Били по ребрах. Потім вже під ранок посадили в коридорі і прикували наручниками, щоб він відпочив від їх тортур. Він зумів за допомогою скріпки відкрити замок на одному з кілець, і скочив на підвіконня. Хтось із поліцейських навіть крикнув йому, мовляв, якщо мужик, то і стрибай, і навіть жбурнув у нього палицею. Він зістрибнув “, – говорить Пересоляк.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Сам Іван розповідає, що після падіння відчув біль, не міг встати на ноги і кричав. Потім в стані шоку піднявся і дістався додому. Тут йому викликали швидку і госпіталізували.

Уже в лікарні до нього приходила поліція і вимагала, щоб він підписав документи, що претензій до них не має.

За словами адвоката, спочатку ніхто не хотів реєструвати цей злочин. І тільки після того, як справа набула розголосу, прокуратура почала виробництво, а зараз справа передана в Західне управління Госбюро розслідувань.

“Біль жахливий, розриває зап’ястя”.
А 14 вересня схожий випадок стався з ще одним жителем Ужгорода – 32-річним Ігорем Гармата. Поліція забрала його рано вранці з дому і протримала в відділенні до другої години дня. За його словами, весь цей час його катували, змушуючи підписати свідчення про крадіжку з автомобілів.

“Вони просто хотіли позакривати свої справи, тому знущалися, щоб я підписав свідчення. У кімнаті було сім чоловік: їх начальник, два представника слідства. Вони зсовували два стільці, протягували під руки ломик і починали крутити. Біль жахливий, розриває і зап’ястя, і передпліччя “, – розповідає чоловік.

Тепер Ігор не може працювати, у нього болить хребет, є удари грудної клітки.

Запобіжний захід так і не обрали.
Після того, як про тортури стало відомо в Ужгороді, прокуратура Закарпатської області почала розслідування. Двом поліцейським пред’явлено підозру ще 21 вересня.

Госбюро розслідувань веде справу по ч. 2 ст. 365 КК України – перевищення влади або службових повноважень із застосуванням насильства, зброї, а також дій, що принижують особисту гідність потерпілих. Якщо вина буде доведена, то їм загрожує від 3 до 8 років позбавлення волі.

“Суд розглядає клопотання про обрання запобіжного заходу двом співробітникам поліції”, – повідомила прес-секретар ГБР Зоряна Тивін.

Начальник Ужгородського районного відділу поліції Віталій Мацола, який також був присутній під час тортур, відсторонений від своїх обов’язків на час розслідування. “Однак він ходить на роботу і проводить наради”, – говорить адвокат Пересоляк.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...