facebook

Вінничани знайшли альтернативу ОСББ – влада впирається

У Вінниці мешканці будинків почали об’єднуватись не в об’єднання співвласників багатоповерхових будинків, як їм пропагують, а в будинкові комітети. Перший такий з’явився за адресою Гоголя, 2. Про розповіла голова будинкового комітету Тетяна Нікітюк.

57cfa363a4d76_images

– Всіх чомусь переконують, що ОСББ — найвигідніша форма існування будинку, – говорить Тетяна Геннадіївна. – Але не беруть до уваги, що в старих будинках потрібно робити капітальні ремонти та міняти всі комунікації. І все лягає на плечі мешканців, тому що міськрада вже не співфінансує ремонти. А відтак, люди у нас не поспішають створювати ОСББ. Ще один момент, який “замовчується”, – ОСББ є юридичною особою, а будинковий комітет – орган самоорганізації населення, який управляє будинком.

За словами Тетяни Нікітюк, на загальних зборах мешканців будинку вирішили зареєструвати будинковий комітет.

– Віднесли протоколи зборів та всі необхідні документи для реєстрації будинкового комітету у міськраду. В них вказано, що будинковий комітет створений на основі Конституції та Закону про місцеве самоврядування. Але в Департаменті житлового господарства нам зауважили, що такої форми управління як будинковий комітет в законодавстві не існує, – каже вона.

Дійсно, в цьому департаменті зазначили, що згідно із Законом України “Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку” передбачені тільки три форми управління: самостійно, ОСББ та управителі.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

– Зараз наші юристи опрацьовують це звернення та готують відповідь, – заважив виконувач обов’язки Департаменту житлового господарства Вінницької міської ради Роман Фурман.

Втім, у Калинівці вже зареєстрували кілька будинкових комітетів і вони ефективно працюють.

– Ми вирішили, що ОСББ ми не будемо створювати, – розповідає член “Будинкового комітету “Власний дім” Людмила Радєвич. – У нас не настільки багаті мешканці, щоб взяти на себе відповідальність за утримання будинку. ОСББ – це суцільна викачка грошей із власників квартир. На кожному кроці: давай, давай, давай. А будинковий комітет дозволяє приймати рішення спільно з міськрадою та шукати найоптимальніший варіант вирішення проблем. Ми тепер не просто господарники, а й самоврядний орган. ОСББ можна порівняти з міні-ЖЕКом, а будинковий комітет – з міні-міськрадою.

За словами Людмили Радєвич, зареєстрували їх будинковий комітет у Калинівський міськраді без проблем. Тим більше, що він не перший.

– Так, у Калинівці вже створено багато таких ОСН. Це звичайна справа, – зазначає староста Дружелюбівки, що входить у Калинівську об’єднану територіальну громаду, Інга Притуляк. – На сесії неодноразово приймали рішення щодо будинкових комітетів. А в Дружелюбівці, наприклад, створили вуличний комітет. У нас багатоповерхівок немає, тому будинкові комітети створювати немає сенсу. А вуличний зареєстрували для будівництва водогону в селі. Європейські донори завжди хочуть, щоб населені пункти представляли якійсь громадські організації, тощо. Дехто створює такі «одноразові» ГО для отримання коштів від європейських організацій. Але ми вирішили, що вуличний комітет – це не тимчасова структура. Завдяки цьому органу ми зможемо не тільки залучати кошти інвесторів, а й активно співпрацювати з виконавчими органами влади та міської радою. Вуличний комітет непідконтрольний владі, але має дорадчий голос на сесії та виконкомі.

Інга Юріївна зауважує, що в Калинівському районі існує багато таких самоврядних організацій. Директор Департаменту житлово-комунального господарства, енергетики та інфраструктури Вінницької облдержадміністрації Сергій Волков додає, що й в інших районах теж такі є:

– У Могилів-Подільському районі функціонує 20 вуличних комітетів, у Жмеринському – 16, у Барському – 2, у Хмільницькому – 9 вуличних та кілька будинкових. Це для прикладу. В інших районах теж створюються вуличні та будинкові комітети.

Відомо, що в інших населених пунктах України реєструються ОСН, як альтернатива ОСББ.

– Тому й дивно, що у Вінниці затягують процес реєстрації нашого будинкового комітету. А він тепер вже не єдиний. Ще один створили на вулиці Порика, – наголошує Тетяна Нікітюк.

Мешканці, які реєструють будинкові комітети, запевняють, що згодом вони можуть створити й ОСББ. Якщо будуть вважати, що стан будинку вже дозволяє це зробити.

Нагадаємо, один з голів ОСББ у Вінниці порівняв управительські компанії та ОСББ.

stvorennya-osn

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...