facebook

“Слуга народу” заборонила українські шампанське і коньяк: що зміниться

В Україні заборонили використовувати назви продуктів з географічними назвами на кшталт “шампанське” або “коньяк”.

Законопроект №1065 з такою пропозицією монобільшість “Слуги народа” 20 вересня ухвалила в другому читанні і в цілому. Його підтримали 277 народних депутатів (щоб побачити результати голосування, доскролльте до кінця странцу). Автор законопроєкту – депутат від “Слуги народу” Роксолана Підласа.

Ухвалити цей закон Україну зобов’язує угода про асоціацію з ЄС і міжнародне законодавство про захист інтелектуальної власності. Українським виробникам буде заборонено використовувати назви на кшталт “українські шампанське” або “коньяк”. На етикетках можна буде писати “шампанське”, тільки якщо виноград виростили в Шампані (виноробний регіон у Франції). Це ж стосується і інших продуктів і напоїв, назви яких походять від назв географічних пунктів.

За словами одного з авторів законопроекту Роксолани Підласа, у випадку з шампанським українські виробники будуть називати свої вина ігристими.

У свою чергу українські назви-бренди отримають правовий захист в Європейському Союзі. Їх перелік зараз формується. У нього збираються внести гуцульську овечу бринзу, мелітопольську черешню, закарпатське вино, карпатський мед.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Втім, деякі депутати вважають, що якщо прийняти закон без “противаг”, він може нашкодити українським виробникам.

“Вінницьке сало масово не продається в Шампані і не сильно постраждає від цього законопроекту. А ось наші виробники шампанського і коньяку постраждають. Тому я прошу уряд звернути увагу на підтримку вітчизняної харчової та спиртової промисловості, які насправді будуть нести збитки. Ці збитки будуть неминучі. Тому потрібна програма спеціальної підтримки”, – сказав в Раді нардеп Микола Княжицький.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...