facebook

Західні коментатори про Лещенка: Зробив себе легкою мішенню

Народний депутат та журналіст-розслідувач Сергій Лещенко власноруч зробив себе зручною ціллю для кампанії з дискредитації. Про це, коментуючи широку дискусію з приводу придбання відомим політиком-антикорупціонером елітної нерухомості, пише журналіст каналу France 24 у Києві Ґуллівер Крагг.

18324ca1-e4f5-4a21-a057-c6590709b9f5_cx11_cy4_cw89_w987_r1_s_r1

«Якщо Сергій Лещенко не зможе відзвітувати з приводу УСІХ коштів, використаних для придбання його квартири у Києві, та сплати податків по цих коштах, це буде свідченням величезної помилки. Навіть, якщо він це зможе зробити, було надзвичайно легковажно для “борця з корупцією”, який має багатьох ворогів, поставити себе у ситуацію, коли поливати його брудом стало надзвичайно легко», – наголошує журналіст французького ЗМІ.

If Serhiy @Leshchenkos cannot account for ALL the money used for his Kyiv flat purchase, and tax paid on it, it’s a huge error of judgement

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

2/2: even if he can, it was surely foolish for an “anti-corruption crusader”, who has many enemies, to expose himself to such easy smearing

Тема «кампанії очорнення» Сергія Лещенка – головна для цілого ряду західних медійників, які коментують розвиток ситуації.

«У соцмережах іде кампанія очорнення проти відомого українського борця з корупцією Сергія Лещенка, який викрив “чорну бухгалтерію” Януковича», – пише Крістофер Міллер, журналіст «Радіо Свобода».

Social media smear campaign underway against prominent Ukrainian anticorruption campaigner @Leshchenkos who divulged Yanuk’s ‘black ledger.’

Напади на Лещенка схожі на атаки на лідерів російської опозиції на початку 2000-х

«Напади на Лещенка схожі на атаки на лідерів російської опозиції на початку 2000-х. Тоді брудом поливали всіх, хто належав до опозиційного табору», – пише Ерік Карл Гонтц, менеджер Євразійський програм Center for International Private Enterprise, який належить до структури Фонду сприяння демократії США.

Attacks against @Leshchenkos seem similar to Russian attacks against the opposition in the early ’00s. Throw dirt at everyone in opposition.

«Компанія з дискредитації борця з корупцією Лещенка у розпалі. Комусь дуже треба його заткнути», – пише журналіст Леонід Рагозін.

Smear campaign against Ukrainian corruption whistle-blower Serhiy Leshchenko in full swing. Someone really keen to silence him.

Ситуація довкола придбаної Сергієм Лещенком квартири вже використовується для нападок на активістів, які протидіють корупції в Україні.

Ось чому ми і стверджуємо, що розмови про боротьбу із корпцією є профанацією. Це брехня і обман суспільства

Так лідер «Радикальної партії» Олег Ляшко раніше заявив «як треба народ за лохів тримати, щоб такі легенди розказувати», коментуючи офіційну версію походження коштів Лещенка.

«Ось чому ми і стверджуємо, що розмови про боротьбу із корпцією є профанацією. Це брехня і обман суспільства», – заявив політик.

Ляшко про квартири Лещенка. Без цензури http://bit.ly/2c7tWVn 

«Корупція в Україні настільки всюдисуща, що навіть найчесніші не можуть жити так, щоб не забруднитись», – пише про ситуацію загалом Еуан Макдональд редактор видання Kyiv Post.

@gullivercragg @Leshchenkos Such is the pervasiveness of corruption in Ukraine: Even the most honest can’t live here without being tainted.

Деякі західні коментатори описують ситуацію довкола популярного журналіста-розслідувача у термінах, в яких сам Лещенко у свої статтях часто критикував витрати, або стиль життя високопосадовців України.

Бідна Україна. Мало народів так “взувають” та раз за разом дурять, як українців

«Український борець з корупцією Сергій Лещенко придбав люксову квартиру у Києві за 310 тися доларів. Середня заробітна платня в Україні – 188 доларів на місяць», – твтіує американський журналіст Марк Амес, який тривалий час пропрацював у Москві, включно з каналом Russia Today.

Wow. Curious how Leshchenko will respond to this http://glavnovosti.com/corruptsiya/sergej-leshhenko-priobrel-kvartiru-za-310-tysyach-dollarov/ 

Ukraine anti-corruption crusader Serhiy Leshchenko bought $310,000 luxury apt in Kiev. Average salary in Ukraine — $188/month

«Бідна Україна. Мало народів так “взувають” та раз за разом дурять, як українців”, – розвиває тему далі Амеc, який також вважає за потрібне нагадати, що Лещенко був співзасновником кампанії “Чесно”, яка “перебувала у центрі Євромайдану”.

Leshchenko co-founded “Chesno”—the Pierre Omidyar-USAID NGO campaign at the center of Maidan revolution https://pando.com/2014/02/28/pierre-omidyar-co-funded-ukraine-revolution-groups-with-us-government-documents-show/ 

Poor Ukraine. Few peoples get rat-fucked and scammed, over and over, as Ukrainians

Прикметно, що ремарки Амеса інші медійники віднесли до категорії маніпулятивних.

«Оце вам і приклад, як можна використовувати статистику для маніпуляцій. Хай там як, а зарплатня в Київі значно, значно вища», – дорікає Амесу, Крістіан Борис, журналіст популярного американського видання Vice.

Great example of how stats can be used to manipulate perceptions.

Anyway, salaries in Kyiv are much, much higher.https://twitter.com/MarkAmesExiled/status/773504510031372288 

«У Києві за 310 000 доларів можна придбати квартиру класу люкс у центрі міста, а от за тої динаміки з цінами на нерухомість, яку бачимо у Торонто, там за ці кошти хіба будку для собаки купиш», – порівнює ціни на нерухомість Борис в іншому твіті.

Між тим скандал довкола Лещенка коментують і колишні «герої» його статей та коментарів.

Я бажаю Лещенку успіху. Хай він тепер відчує себе на моєму місці

«Я бажаю Лещенку успіху. Хай він тепер відчує себе на моєму місці. Коли з подачі непрадивих, продажних журналістів (як у моєму випадку) тебе з усіх боків починають поливати брудом. Ось не копай іншому яму, бо сам у неї потрапиш. Не кажу, що я сам – янгол. Але ті гріхи, в яких мене звинувачував Лещенко – не мої. А він тепер хай відповість за свої», – заявив в інтерв’ю виданню «Гордон» колишній генеральний прокурор України Піскун.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...