facebook

У домашній аптечці має бути необхідний мінімум ліків – а що саме?

У кожній хаті є шафка чи поличка, де розміщується домашня аптечка. Але це не мають бути рештки препаратів, що залишилися після перенесених хвороб. Інакше може виникнути ситуація, коли у найвідповідальніший момент якогось потрібного препарату або нема, або він протермінований.

liky-wdoma1

Щоб такого не сталося, треба слідкувати за вмістом аптечки. Проте це не означає, що треба скуповувати всі ліки. Проте є необхідний мімінум, який повинен бути у кожній хаті.

— Які ж ліки ообов’язково мають бути у домашній аптечці?

— Найчастіше нас спіткають такі стани, як нежить, застуда, грип, кашель, алергія, порізи, удари, опіки, мозолі, пронос, печія, важкість у шлунку, стреси, болі у серці, стрибки тиску, безсоння, — каже Оксана Доценко, сімейний лікар. — Крім того, ніхто не застрахований від болю — головного, зубного, менструального, ниркових кольків тощо. Тому у домашній аптечці повинен бути необхідний набір медикаментів.

Отже, для полегшення стану при застудних захворюваннях та грипі треба мати противірусний препарат, для зниження гарячки — аспірин чи парацетамол, для швидшого видужання — вітамін С. Завжди тримайте напоготові оксолінову мазь, особливо у період епідемій (але пам’ятайте, що зберігати її треба в холодильнику). Доречними у домашній аптечці будуть марлеві пов’язки — щоб не заразити інших, якщо ви захворіли на грип.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

 

На випадок нежитю мають бути судинозвужувальні краплі (але користуватися ними більше 3-5 днів не можна), а від болю у горлі — смоктальні таблетки або спреї. Кашель, як правило, є ускладненням після застуди, проте він буває “сухим” та “мокрим”, тому препарати від кашлю має призначити лікар після огляду. Натомість доречно мати гірчичники чи сухий порошок гірчиці (його використовують для ванночок для ніг при застуді).

Щодо антибіотиків, то не раджу купувати їх “про всяк випадок”, адже різні бактеріальні ускладнення вимагають і різних антибіотиків. Тому краще придбати їх вже по факту — після призначення лікарем.

– Чи повинні бути серцеві препарати, навіть якщо у людини здорове серце?

— Біль у серці може статися навіть у молодої здорової людини. Тому у домашній аптечці має бути екстракт валеріани в таблетках чи настоянка в краплях, валідол, корвалол, настоянка пустирника (або собачої кропиви). Ці ліки необхідні, якщо раптово почалося серцебиття. А також вони помічні при безсонні чи нервовому напруженні. Про всяк випадок тримайте в аптечці нашатирний спирт — на випадок раптової втрати свідомості когось з близьких.

 

А якщо людина знає про свої проблеми з серцем або є гіпертоніком, вдома обов’язково повинні бути ліки, призначені лікарем. Те саме, до речі, стосується будь-якої хронічної хвороби.

У кожній аптечці має бути знеболювальне — на випадок головного чи зубного болю. Це може бути цитрамон, спазмалгон, темпалгін, баралгін. Жінки повинні знати, які пігулки знімають менструальний біль — це може бути но-шпа, таміпул.

Не забувайте про антигістамінні препарати, адже алергічна реація може виникнути на будь-що. Ще однією проблемою може стати порушення травлення. Тому в аптечці повинне бути активоване вугілля (адсорбує токсини) та смекта (протипроносне), при сильному проносі знадобляться пакетики регідрону. Для зменшення болю при печії або підвищення кислотності шлункового соку добре допомагають фосфалюгель, маалокс тощо. А якщо є проблеми з з травленням, потрібен мезим.

— А як стосовно швидкої допомоги при пораненнях?

— Обов’язково вдома мають бути засоби для обробки ран і опіків — перекис водню, зеленка, йод, мазі на кшталт “Рятувальника” чи “Цілителя”, бинти (краще мати кілька різної ширини), стерильні серветки, лейкопластири (на котушці, а також бактерицидні), вата.  Не забувайте й про такі дрібнички, як піпетки, одноразові шприці, термометр, спринцівку, рукавички, напальчичники, грілку, кухоль Есмарха або грілку.

 

— Як часто треба поповнювати запаси ліків?

— Насамперед, потрібно стежити за термінами придатності лікарських засобів. Тому раджу зробити список з назвами кожного препарату та терміном дії. Це дозволить слідкувати, що коли треба поповнювати. Протерміновані ліки не викидайте просто у смітник — це може стати загрозою для домашніх (чи бездомних) тварин чи навіть дітей, які бавитимуться на вулиці. Усі протерміновані пігулки розімніть, складіть у поліетиленовий пакет та ретельно замотайте скотчем, зверху одягніть ще один пакет. Або розім’яті пігулки можна змити в туалеті.

Стежте за температурним режимом зберігання ліків. Є препарати, які під дією низьких чи високих температур можуть втратити свої лiкувальнi властивостi чи навiть змiнити їх, стаючи шкiдливими для людини. Тому обов’язково вiдсортуйте лiки за температурними умовами. У холодильнику, як правило, треба зберігати бактерiальнi препарати, вакцини (вони особливо чутливi до нагрiвання), ферментнi засоби, спиртовi настоянки, ефiрнi олiї. Бiльшiсть мазей (особливо тетрациклiнового ряду) також зберігають у холодильнику.

 

У кімнатній аптечці можна зберігати препарати, температурний режим яких дозволяє не змінювати властивостей при температурі 25-30 градусів. Наприклад, деякi антибiотики, вiтамiни, гiрчичники, настоянку валерiани. Це ж стосується лiкiв вiд тиску, оскiльки ними користуються часто, їх зручно (i можна) зберiгати у кiмнатi. Загалом, для визначення правильного мiсця зберiгання обов’язково вивчiть iнструкцiю, де вказано, за яких температурних умов можна зберiгати той чи iнший препарат.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...