facebook

Підлітковий вік: як дійти згоди із дітьми

На що варто звертати увагу батькам, аби знайти спільну мову з підлітками, стати для них підтримкою та опорою, як полегшити дитині складний період журналістці “20 хвилин”, розповіли викладачі та психологи.

Батькам потрібно набратися терпіння та розуміння. – Потрібно розуміти, що для дитини – це найважливіший період, підлітковий вік, – каже психолог. – У нашому житті є багато вікових криз, наприклад після 30-ти років, у 6-7 років, але саме пубертатний період найважче переноситься. Велику роль також відіграють гормони, які додають молодому організму дратівливості. Також Ольга Томченко радить батькам звернутись до невропатолога, аби перевірити як йде розвиток підлітка.

“Не говоріть про серйозні речі, коли підліток втомлений” – Єдиний спосіб дійти згоди з підлітком – це чесність. Підлітки уже мають навички критичного мислення і можуть відрізнити правду від брехні, – коментує викладач Сергій Пойда.

– Перш за все, важливо стати прикладом. Якщо ти крутий – продемонструй це. Покажи над чим ти працюєш. Покажи, що ти отримуєш. Поясни, чому ти від того кайфуєш. Крім того, спробуй навчитися у сина, чи дочки того, що їм вдається найкраще. Хвали. Дякуй. Показуй їм, що ти їх любиш. Не давай багато грошей. Спонукає їх самостійно заробляти. Хай, навіть здаючи макулатуру. Класний варіант, на думку пана Пойди, познайомити підлітків з волонтерами, які віддані своїй справі. – Можливо якісь теми у спілкуванні викликають нетипову реакцію. Не варто одразу із ними розбиратись. Можливо за день-два питання саме вирішиться. Запропонуйте допомогу, але не нав’язливу. Через день спробуйте ще раз поговорити, – каже викладач. – І ще, не починайте розмову про серйозні речі, коли підліток втомлений, або голодний. Низький рівень цукру в крові робить його роздратований і поговорити без скандалу чи істерики може не вийти.

“Батьки повинні буде виваженими та впевненими” – Батьки можуть самі все ускладнювати – тотальне сприйняття підлітків як непередбачуваних та вибухонебезпечних. При нормативному протіканні підліткової кризи все абсолютно зрозуміло – їх стиль реакції і «мішені», – пояснює психотерапевт Ірина Сіткарьова. -Внутрішня впевненість, послідовність та стабільність – це те, що дуже потрібно сучасним батькам і водночас те, що найскладніше відчути в цьому мінливому світі. Підлітки можуть захотіли виділитися – і це нормально, бо це також спосіб пошуку власної ідентичності, відповіді на питання «хто я», каже психотерапевт. – Якщо ми маємо контакт з підлітком і можемо розуміти, що саме він хоче сказати світові в той чи інший спосіб, – продовжує пані Сіткарьова. – Потрібно, щоб не бракувало сил та впевненості. Психотерапевт рекомендує частіше згадувати свої бажання в підлітковому віці.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...