facebook

Українці в Чехії: ким працюють і скільки заробляють

Останнім часом наші земляки стають гідними конкурентами в боротьбі за найкращу роботу в Чехії. У цій країні найчисельніша діаспора – саме українська.

Українка Марічка, яка вже п’ять років живе у Празі, бо знайшла тут своє кохання, розповіла, чи визнають тут наші дипломи і ким найчастіше працюють українці в Чехії.

Українські дипломи в Чехії
Дівчина каже, що відразу взялася за процедуру нострифікації свого диплому про вищу освіту – коли країна вирішує, чи матиме силу диплом, отриманий за її межами.

За її словами, українці цю процедуру проходять вдало, втім не до кінця.

У Чехії українські дипломи визнають, але не завжди на 100%: переважно визнають дипломи на ступінь нижче. Тобто якщо в Україні ви мали диплом магістра, то тут, швидше за все, отримаєте диплом бакалавра, – розповідає Марічка.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Проте, наприклад, інженер-магістр з України може сподіватися на те, що і в Чехії він вважатиметься магістром. Тобто до іноземців з технічною освітою  більш лояльні.

Вивчення чеської мови
Про це варто подбати ще до того, як ви претендуватимете на постійне місце проживання у Чехії, радить вона.

Втім і без чеської тут можна влаштуватися – просто навряд чи це буде робота мрії.

– Тому перше, чим я зайнялася – це активним вивченням чеської мови. Бо навіть нострифікувавши диплом, я не могла претендувати на хорошу роботу без доброго знання мови, – каже українка.

Перший рік вона вчила чеську, а потім з чоловіком та братом відкрила у Празі власний бізнес – магазин українських товарів.

Далі Марічка пішла вчитися – стала бухгалтером, вивчала фінанси та податки в Чехії. Це допомогло продати магазин та відкрити свою власну фірму.

Ким працюють українці в Чехії?
За офіційними даними, в Чехії живуть понад 150 тис. наших земляків, з урахуванням нелегалів та сезонних працівників – удвічі більше.

Переважна більшість працює різноробочими на заводах та будівництві, покоївками в готелях.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...