facebook

“Жуйку” Можна -Супрун дала поради батькам школярів

Колишня виконувачка обов’язків міністра охорони здоров’я Уляна Супрун розповіла як батькам та вчителям пережити навчальний рік.

“Підготували поради про те, як зробити так, аби шкільні роки не зіпсували здоров’я дитини і нерви батьків”, – написала вона на своїй сторінці у Facebook.

Перш за все Супрун порадила батькам вдягати своїх дітей в зручне вбрання, від якого дитина не відчуватиме дискомфорту.

“Навіть якщо шкільна форма є обов’язковою, вона має бути зручною. У ній дитина має вільно дихати, бігати, падати, і при цьому, не сильно забруднити і зім’яти одяг. У дитини має бути можливість одягнутися тепліше зранку, і згодом зняти піджак чи лонгслів, та залишитися в зручному одязі Дослідження показали, що дівчата, які мають змогу переодягнутися в шорти чи штани (якщо вони не є частиною форми), більш активні на перервах”.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Другим, не меньш важливим фактором вона назвала їжу. За словами екс-міністерки булочки, чипси та сухарики, які діти купують в шкільній столовій не сприяють зосередженню на навчанні.

“Це особливо актуально для учнів молодших класів. Дитячий організм не може підтримувати рівень глюкози в крові так, як у дорослих. Голодні діти не можуть зосередитися на навчанні. Рішенням може бути контейнер із нарізаними яблуками, морквою, горіхами, сиром, фалафелем. Добре мати банани, несолодкий йогурт, сухофрукти, пастилу. Дітям потрібні вітаміни, волога їжі (бутерброди досить сухі), повноцінний білок, і робота для щелеп. Для повноцінного розвитку щелеп малі діти мають багато гризти і жувати тверду їжу”.

Головним критерієм успішного навчання є підримка водного балансу в дитячому організмі. Щоб дитина не ставала дратівливою, їй потрібно пити саме воду.

Разом з цим Уляна Супрун офіційно дозволила дітям жувати жувальну гумку, але без цукру.

“Мабуть, вчителів чи співрозмовників це дійсно дратує. Але дослідження показують, що жування жуйки без цукру допомагає зосередитися, і запобігає карієсу, бо підтримує слиновиділення, а отже — мінералізацію зубів, а також заважає утворенню зубного каменю і нейтралізує кислоту”, – написала вона.

Свою публікацію вона підсумувала тим, що офіційно дозволила дітям стрибати та бігати на перерві.

“Зазвичай школярам забороняють бігати коридорами, чи лишають мало часу на те, щоб бігати подвір’ям. Та у ВООЗ впевнені: що дитина молодша, то більше часу вона має бути активна. Власне, саме тому дітям шкодять мультфільми та ігри — бо вони сидять замість, щоб гасати. З 5 до 17 років щонайменше годину на день треба робити аеробні вправи (бігати, стрибати, кататися на велосипеді), і тричі на тиждень займатися особливо інтенсивно. Цю годину активності ВООЗ радить “акумулювати” упродовж дня завдяки кільком активним перервам. Тож краще створити школярами умови для активного відпочинку, ніж намагатися їх спинити. 2-3-хвилинні перерви під час уроків допоможуть зняти напруження і досидіти до дзвінка”.

Далі пані Уляна звернулася до представників влади. Вона нагадала про те, що в школі мають бути зручні туалети з кабінками, папером та милом, а також мають бути обладнані велопарковками.

Натякнула на необхідності змін в реформі шкільної освіти, в першу чергу стосовно уроків фізкультури.

“Бігати приставним кроком по колу чи грати в гандбол на цементному подвір’ї — може, не найкраща опція. Але діти можуть ці уроки провести з користю: робити вправи для зміцнення м’язів спини, займатися стрейчингом, аеробікою, йогою, хіп-хопом. Фізкультура має підтримувати здоров’я і тренувати, а не викликати ненависть, бажання “відкосити”, чи створювати приводи для булінгу чи змагальництва. У залі для фізкультури має бути можливість провітрити і поставити музику”, -пише Супрун.

В довершенні вона ще раз нагадала про необхідність щеплень від різних захворювань.
Батькам пані Уляна порадила не намагатися бути перфекціоністами.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...