facebook

Чому Україна відмовилася від ядерної зброї

 

США здійснювали сильний політичний тиск на Україну у зв’язку із тим, що всі ядерні боєголовки з нашої території були скеровані саме в їхню сторону. Відтак, коли термін їхньої експлуатації вийшов – їх продали всього лишень за 700 млн. дол., оскільки самостійно забезпечити їх заміну Україна не могла.

60071_w_700

Про це розповів перший президент України Леонід Кравчук і додав, що керування ядерною зброєю відбувалося не з Києва, а з Москви.

“В Україні було 165 ядерних ракет, на кожній — по 10 боєголовок, тобто всього 1650. Всі вони були виготовлені, поставлені на ракетоносії за межами України — в Росії. І система управління ними теж була не у Києві, а в Москві. Таким чином Україна все одно не мала контролю над ними. По-друге, у 1998 році закінчувався термін експлуатації боєголовок. Тобто, починаючи з того моменту, їх потрібно було замінити. Ми їх не виготовляли, то просити у Росії, щоб поставила на наших незалежних теренах свої? Тому головним для нас було питання, як безпечно утилізувати вже існуючі снаряди. І третє, всі 165 ракет, які знаходилися в Україні, були націлені на США. Тому вони здійснювали значний політичний тиск, щоб ми позбулися цієї страхітливої зброї”, – повідомив Кравчук для видання “День”.

 

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...