facebook

Довкола дороги на Івано-Франківщині-Галас на всю країну.Що там відбувається

“Їдемо – молимось, а приїжджаємо – дякуємо Богу, що живі”, – кажуть пасажири.

Нагадаємо, під час візиту до Івано-Франківської області Володимир Зеленський звернувся до депутата Андрія Іванчука, аби він знайшов 175 мільйонів гривень небюджетних коштів на ремонт дороги до села Космач Косівського району. Іванчук сказав, що допоможе. Втім потім пояснив — не мав на увазі, що допоможе фінансово. Однак на його сторінці у Facebook Зеленський написав: “Ні, пан Іванчук, ви пообіцяли, тому фінансуйте”.

Щоправда, пан Іванчук обраний до Верховної Ради від іншого округу, до якого Космач не належить. Як ми з’ясували, численні відписки чиновників на невідремонтовану дорогу Володимирові Зеленському передали голова Космацької ОТГ, його заступник та активісти.

Що ж це за така дорога, за ремонт якої уболіває президент? Чому такі пристрасті довкола неї вирують? Адже на Прикарпатті, на жаль, багато доріг у поганому стані…

Вирішую побачити все на власні очі.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

До села з Івано-Франківська лише один рейс. Автобус переповнений. Минаємо селище Яблунів і в’їжджаємо в ліс. Починається багатостраждальний автошлях. Надворі дощ, автобус ледве їде по мокрій грунтовій дорозі з глиною та камінням. Подекуди трапляються клапті асфальту. Обабіч дороги — урвища. Водій зосереджений, напружений. Люди в салоні хрестяться та шепочуть молитви. Мені стає лячно: мимоволі уявляю автобус на дні прірви.

“Щодня так їздимо та молимося, — кажуть пасажири. — Ніколи не дивимося на дорогу, тим паче вниз, а після поїздки молимося і дякуємо Богу, що живі”.

Люди розповідають, що до найбільшого в Європі села із 32 присілками є лише дві до­ роги: Яблунів — Космач, якою їдемо, та Шешори — Космач. Друга — неофіційна, обіч неї велика скеля, звідки вже па­ дало каміння, на щастя, не на машини.

На цій дорозі в прірву зі­ рвався легковик. Добре, що минулося без смертельних наслідків. Важко доїхати сю­ ди і машинам швидкої допо­ моги. Декілька людей у селі померли, не дочекавшись лі­ карів. Інших доріг, крім цих, нема — село лежить у закуті.

“Ми назвали 15 ­кілометро­вий шлях Яблунів — Космач “дорогою життя”, — розпові­дає Петро Уперук, 36­-річний активіст. — Тут потрібний ка­пітальний ремонт, бо дорога складна, з десятками крутих поворотів. Ще на ній аж 10 мостів. Усі вони — з полама­ ними підпорами”.

Щодня дорогою проїжджає 100-120 машин — легкови­ки, вантажівки, автобуси. 15 кілометрів долають за 30-40 хвилин. Далі чоловік показує пачку документів — це відпис­ки чиновників різного рівня.

“Перед цьогорічними пар­ламентськими виборами про нас “згадали” та привезли кілька машин піщано­гравій­ ної суміші, — каже далі Пе­тро Уперук. — Але цього за­мало. Ми з односельцями до­купили ще кілька машин гра­вію, щоб підлатати хоча б те, що є. Люди здавали від 100 до 3000 гривень, а згодом цілий тиждень 50-100 осіб щодня задармо працювали від 8.00 до 19.00”. Небайдужі селяни вируба­ли кущі та дерева, що нависа­ли над дорогою, прокопали рови, аби був стік води піс­ля дощу. І, можливо, люди й далі би мовчали і самотужки латали горе­дорогу, та випа­ли сильні дощі. Шлях знову розмило, один з мостів знес­ло. Понад 6,5 тисячі жителів могли залишитися відтяти­ми від світу.

Тоді Петро Уперук вирішив діяти через соцмережі, ство­ривши групи “Дорога жит­тя Космач SOS” та “Ситуація на дорогах Космача”. У них об’єдналося більш як 600 осіб, ось і вирішили звернутися до новообраного президента.

Дмитро Бербеничук, голо­ва Космацької ОТГ, каже, що дорога Яблунів — Космач бу­ла на балансі Служби автомо­більних доріг, згодом її пере­дали на баланс департаменту будівництва ЖКГ, містобу­дування та архітектури Іва­но-­Франківської ОДА, а те­пер дорога — на балансі кому­нального підприємства “До­роги Прикарпаття”.

За словами Петра Уперука, на цьому підприємстві й під­ рахували, що ремонт дороги та 10 мостів вартуватиме при­близно 175 мільйонів гривень.

Нещодавно жителям Ко­смача обласні чиновники сказали, що до вересня виго­товлять проектно-­кошторис­ну документацію на ремонт дороги, до кінця року відре­монтують два мости, а 2020­-го проведуть експертизу, ого­лосять тендер, визначать пе­реможця і розпочнуть капре­монт автошляху.

Ну що ж, “Експрес” просте­жить, чи справді все буде так.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...