facebook

Українці не отримають другу пенсію: що про це відомо

В Україні не завершили пенсійну реформу, згідно з якою населення могло б отримувати крім базової пенсії ще й другу – накопичувальну.

Про це сказано в матеріалі OBOZREVATEL. При цьому в уряді не зважилися запустити другий етап реформи, але в документах прописали зобов’язання розробити відповідні зміни.

Крім того, за інформацією OBOZREVATEL, поспішати з запуском другого рівня не рекомендували і в МВФ. В результаті досі в країні працює тільки перший рівень пенсійної системи – солідарний.

Відзначимо, що накопичувальний (другий) рівень пенсійної системи – обов’язкові платежі з зарплат на свій особистий рахунок, з якого кошти можна буде отримати при досягненні певного віку або за певних обставин.

При цьому, солідарний (перший) рівень пенсійної системи – це базова пенсія.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

За старою моделлю додатковий податок і право на другу пенсію отримають українці не старше 35 років, пояснює науковець Лідія Ткаченко. При цьому внесок повинен становити близько 7%.

Для прикладу, OBOZREVATELпідрахував, яким би був розмір другої пенсії кранівника зі стажем 35 років, який заробляв 15 тис. грн. Згідно з розрахунками Нацкомісії з цінних паперів, при додатковому внеску в 7% (кранівник відноситься до другого списку професій), розмір другої пенсії повинен скласти 10,2%.

Таким чином, основна пенсія (якщо виходити в цьому році) була б на рівні 3,7 тис. грн, а “друга” – 1,5 тис. грн. Тобто в сумі кранівник на пенсії, якби запропоновані правила повноцінно діяли, отримував би 5,2 тис. грн.

Варто також враховувати, що якщо економіка України буде активно розвиватися, то приватні пенсійні фонди зможуть примножити заощадження більш значно. Тоді замість 1,5 тис. можна буде отримувати, наприклад, 2 тис. грн. Крім того, згідно із законопроектом, при виході на заслужений відпочинок можна буде отримувати разову виплату.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...