facebook

Наступного року на учасників ЗНО чекатимуть чергові зміни

Наступного року результати з трьох предметів зараховуватимуть як оцінку за державну підсумкову атестацію. Про це йдеться у наказі Міносвіти від 27 липня 2016 року № 889 “Деякі питання проведення в 2017 році зовнішнього незалежного оцінювання результатів навчання, здобутих на основі повної загальної середньої освіти”, який набув чинності.

0262ae6bd93849c58f028efa2f72a3a4

Документом також визначено терміни проведення тестування, предмети, з яких учасник проходитиме ЗНО, а також встановлено, скільки саме сертифікаційних робіт можуть написати зареєстровані.

– Отож, наступного року результати зовнішнього незалежного оцінювання із трьох навчальних предметів зараховуватимуться як оцінки за державну підсумкову атестацію для випускників старшої школи загальноосвітніх навчальних закладів, – розповідає газеті “Експрес” Лариса Середяк, директор регіонального центру оцінювання якості освіти. – Майбутні випускники складатимуть українську мову і літературу, математику або історію України (період XX — початок XXI століття).

Основна ж зміна, яка вводиться у 2017 році, – кожен випускник обиратиме на власний розсуд навчальний предмет з усього переліку (окрім української мови, математики чи історії України), результати ЗНО з якого зараховуватимуться як оцінка за ДПА. І якщо результати ЗНО можна буде змінити, написавши тести наступного року, то оцінку в атестаті вже не вдасться виправити.

Цьогоріч випускники шкіл складали українську мову і літературу, математику або історію України. Третім навчальним предметом, з якого проходило ЗНО і з якого результати враховувалися як оцінка ДПА, була іноземна мова. Наступного року можна буде обирати серед 10 предметів.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

– Про які саме предмети йде мова?

– У 2017 році учасники загалом проходитимуть зовнішнє незалежне оцінювання з 12 навчальних предметів. Обов’язковим для всіх буде тестування з української мови і літератури. Крім цього, потрібно буде скласти іспит з історії України або математики. Під час реєстрації випускник обиратиме з цих двох предметів. Крім цього, тестування проходитимуть з біології, географії, фізики, хімії, англійської, іспанської, німецької, російської та французької мов. Серед цих предметів потрібно буде обрати один, результат ЗНО з якого враховуватиметься як оцінка за ДПА. А загалом кожен зареєстрований учасник матиме право виконати сертифікаційні роботи не більше, ніж із чотирьох навчальних предметів.

– Терміни проведення ЗНО теж відрізнятимуться від цьогорічних?

– Тобто для того, аби не зривати навчальний процес у школах, тестування вирішили проводити пізніше. Якщо цього року воно тривало з 5 травня до 17 червня, то у 2017 році тестування розпочнеться 23 травня і триватиме до 15 липня. Відповідно, додаткова сесія буде в липні і не доведеться проводити ще спеціальні додаткові сесії для учасників АТО та жителів Луганщини й Донецької області. Для цих категорій вступників уже два роки поспіль проводилися такі спеціальні додаткові сесії. Наступного року такого вже не буде.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...