facebook

Під час виборів боти працювали над маніпуляціями суспільної думки

Боти, фейки, дезінформація і поширення неправдивих новин — ці всі поняття мають одне значення. Їх створюють для того, щоб імітувати людей у мережі. Вони запрограмовані на розсилку повідомлень з різним змістом, активно пишуть коментарі та поширюють неправдиву інформацію. Цим вони маніпулюють суспільною думкою та дестабілізують суспільно-політичну ситуацію в країні загалом. Проникати вони можуть у ті сфери нашого життя, про які можемо не здогадуватись.

Особливо активними наші вороги стають перед виборами у країні. У соціальних мережах найбільша кількість молодого покоління та тих, хто йшов голосувати. Саме тому боти працювали над маніпуляціями суспільної думки: активно поширювали та коментували політичну ситуацією в Україні. Щоб впливати на виборчий процес та скоротити явку на вибори, публікувалися неправдиві матеріали про кандидатів, яких не підтримує Росія, та навпаки.

Для протидії такого впливу ботів та фейків потрібна щоденна праця у медіа, кібер- та інформаційних сферах. Кожному активному користувачу мережі потрібно самостійно розрізняти справжні сторінки чи новини від фейкових. Потрібно ретельно перевіряти те, що надсилають невідомі люди. Не варто забувати і про те, що боти — імітація живої людини. Вони не відповідатимуть на ваші повідомлення, а особиста інформація чи фото на таких сторінках зазвичай відсутні. Сторінки ботів активні цілодобово, тому вони постійно поширюють потрібну їм інформацію, коментують та привертають увагу людей. Якщо сторінка здалась вам підозрілою, то це вже ознака того, що вірити інформації, яку поширюють на ній, не потрібно.

          Олена Савчук для Ukraine live

Шукайте деталі в групі Facebook

Вам також може бути цікаво...