facebook

Пояснити, чому “захищав” президентське звання Януковича: у Зеленського звернулися до Порошенка

У президента України Володимира Зеленського закликали екс-президента України Петра Порошенка пояснити мотивацію його подання до Конституційного суду в 2015 році з проханням визнати неконституційним закон про позбавлення Віктора Януковича звання президента.

Про це повідомив представник президента у Конституційному суді Федір Веніславський, передає УНІАН.

«Ми ще в процесі вирішення, що робити з цим поданням (щодо конституційності позбавлення Януковича звання президента – Ред.), бо ситуація неоднозначна. З одного боку, якщо ми відкличемо заяву про припинення конституційного провадження, то потім хтось зможе з інших суб’єктів права на конституційне подання також його ініціювати, і якщо Конституційний суд визнає закон конституційним, то нас можуть звинуватити в тому, що ми до кінця не довели цю справу», – сказав він.

З іншого боку, за словами Веніславського, неможливо прогнозувати рішення Конституційного суду. «Не виключено, що цей закон можуть визнати неконституційним. Якщо ми будемо підтримувати подання, дійдемо до кінця і Конституційний суд визнає цей закон неконституційним – тоді виявиться, що за участі нашої команди буде для втікача Януковича повернуто звання президента», – зауважив він.

За словами представника президента у КСУ, зараз в команді президента триває обговорення з цього приводу.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

«Ми зараз проводимо обговорення з цього питання і думаємо, що з ним робити. Ми трохи розгублені щодо того, що далі робити», – сказав він. «Нам незрозуміла мотивація, навіщо він (Порошенко – Ред.) його ініціював? Можливо, це було не стільки в інтересах Януковича, скільки у власних», – припустив Веніславський.

«Виконавці, які брали участь у підготовці цього подання, вони на сьогоднішній день продовжують працювати в Офісі президента. Коли я їх запитував, у чому був сенс цього подання, то ніхто толком відповісти не міг. Коли поступила вказівка готувати конституційне подання – вони самі перебували в шоці і запитували, для чого це потрібно робити… Якщо почитати подання, то там юридично системно обґрунтовано, що закон, яким Януковича позбавили звання президента, не відповідає Конституції, а остаточне слово має сказати конституційний суд», – зауважив він.

Зазначимо, що Верховна Рада 4 лютого 2015 року ухвалила закон “Про позбавлення Віктора Януковича звання президента України”.

Як наголошується в пояснювальній записці, «встановлено, що Янукович своїми діями узурпував владу і привів до підриву основ національної безпеки і оборони України, а також протиправного порушення прав і свобод людини». «У зв’язку з тим, що чинне законодавство містить прогалини в частині правових наслідків самоусунення громадянина України від виконання повноважень президента України, а також вчинення ним дій, що загрожують керованості держави, територіальній цілісності й суверенітету України, масового порушення прав і свобод громадян, є гостра необхідність прийняття даного законопроекту, який позбавив би Януковича звання президента України», – сказано в документі. 17 червня 2015 року парламентська газета «Голос України» опублікувала підписаний Порошенком закон. У червні 2015 року Порошенко направив до Конституційного суду України подання, в якому просив визнати неконституційним закон “Про позбавлення Януковича звання президента України”, оскільки закон не має нормативного характеру, повідомляє прес-служба суду. 21 лютого 2014 року Янукович самоусунувся від виконання своїх конституційних повноважень і втік до Росії. Це сталося після кількох місяців акцій протесту в Україні, які закінчилися кровопролиттям.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...