facebook

Покарання за незаконне збагачення: Зеленський вніс до ВР законопроект

Президент Володимир Зеленський вніс до Верховної Ради невідкладний законопроект про відновлення відповідальності за незаконне збагачення.

Текст законопроекту №10461 опублікований на сайті парламенту.

Згідно з пояснювальною запискою, законопроектом пропонується встановити кримінальну відповідальність за придбання чиновником активів, вартість яких більш ніж на 12 тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян перевищує його законні доходи.

Документом також передбачається створення інституту стягнення необгрунтованих активів. До Цивільного кодексу повинні будуть ввести підстави припинення права власності, визначення видів активів, які можуть визнаватися необгрунтованими, і межу вартості таких активів (вартість, яка в 500 і більше разів перевищує розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб).

Крім того законопроект припускає звільнення чиновників, активи яких визнані необгрунтованими.

Розгляд справ про визнання необгрунтованими активів і їх стягнення в дохід держави пропонується віднести до юрисдикції Вищого антикорупційного суду.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Право на звернення до суду з відповідним позовом пропонується надати НАБУ за узгодженням з прокурором САП. Якщо відповідачем є посадовці НАБУ і САП, право на звернення пропонується надати прокурорам ГПУ.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...