facebook

Вбивство Дар’ї Лук’яненко. Всі подробиці резонансної справи з зниклої дівчинкою

19 червня Україну сколихнуло страшне повідомлення. Після шести днів пошуків в Одеській області знайшли тіло 11-річної Даші Лук’яненко, яка пропала 13 червня в Іванівці.

Весь цей час її тіло знаходилося у дворі приватного будинку в цьому ж селищі. Поліція з собаками вже двічі перевіряла цю територію і навіть допитувала двох братів, які жили в будинку, але тоді тіло не знайшли. Однак пізніше один з братів, 22-річний Микола Тарасов (за іншими даними Максим – прим.ред), став головним підозрюваним і зізнався у вбивстві. 19 червня він був затриманий.

“Країна” зібрала останні подробиці про резонансну справу Даші Лук’яненко: як вона зникла, як проходили пошуки, як виявили страшну знахідку і що тепер буде з її передбачуваним убивцею.

Як пропала дівчинка
Дівчинка пропала вдень 13 червня, коли йшла на танцювальний гурток з ринку, де працювала її мама. До занять вона так і не дійшла. А її мобільний телефон перестав відповідати. Вдалося з’ясувати, що це сталося серед білого дня – в проміжку між 14:20 і 14:25. Коли їй зателефонувала подруга о 14:24, телефон Даші вже не відповідав.

Коли батьки дізналися, що дочка не дійшла до танцювального гуртка, стали самостійно розшукувати дитину. Після безрезультатних пошуків, близько 21:00, родичі звернулися в поліцію.

Як шукали Дашу Лук’яненко
В Одеській області оголосили спецоперацію з пошуку дитини. У пошукових заходах брали участь поліцейські п’яти найближчих до Іванівці районних відділень, 100 нацгвардійців, десятки співробітників ГСЧС і більше сотні волонтерів. Проводилися обшуки і обходи. Пошуковики прочісували поля, посадки, яри і занедбані будівлі. Пошуки велися навіть з повітря. До спецоперації були залучені літаки місцевого аероклубу, борти яких оснащені відеокамерами.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

У процесі пошуків правоохоронці виявили на кладовищі свіжовикопану могилу без хреста. А в ній – похованого без дозволу бездомного 1961 року народження. Його поховали, перемотавши ноги скотчем.

Також волонтери знайшли ще одну страшну знахідку – чоловічий палець на узбіччі дороги, загорнутий в целофановий пакет. Там же перебував чоловічий одяг, канати і покривало з кривавими плямами. Але ці випадки в поліції не пов’язали з пропажею дитини і продовжили пошуки.

Примітно, що в пошуках брали активну участь ворожки і екстрасенси, які запевняли, що дитина жива і знаходиться в підвалі. Пізніше в поліції відзначили, що екстрасенси тільки заважали роботі.

Знайшовся і шахрай, який подзвонив мамі Даші і зажадав 10 тисяч доларів за інформацію про її дочки. Однак, жодною інформацією він не володів. Поліція встановила особу раніше судимого афериста і затримала його.

Як знайшли тіло
19 червня з’явилася інформація, що у вигрібній ямі одного з будинків знайшли тіло. Це був той самий будинок, поруч з яким дівчинка пропала близько тижня тому, і куди поліцейських привела службова собака.

Будинок обшукали втретє, після того, як сусіди вказали, що один з братів і раніше “задивлявся на дітей”. 19 червня біля паркану знайшли  Дарині сандалі, а потім знайшли і тіло дівчинки – у вигрібній ямі дворового туалету.

У поліції зазначили, що коли люди почали обшукувати двір підозрюваного, той почав вести себе дуже нервово. Оперативники, помітивши таку поведінку, почали його детально розпитувати. В результаті він сам показав вигрібну яму, в якій і знаходилася зникла дівчинка. На її трупі були виявлені ознаки насильницької смерті. Яма перебувала навпроти будинку підозрюваного.

Пізніше з’явилося підтвердження, що тіло належить саме зниклій 13 червня дівчинці. Її впізнали батьки.

Що відомо про головного підозрюваного
В день виявлення тіла був затриманий 22-річний підозрюваний. За словами першого заступника глави Нацполіціі В’ячеслава Аброськіна, він зізнався правоохоронцям у скоєнні ним страшного злочину.

Як зазначив Аброськін, ця молода людина ніде не працює і не вчиться. “Всі дні проводить за комп’ютером, іноді допомагає батькам, які працюють на ринку в Іванівці”.

Під час допиту він зізнався правоохоронцям, що спочатку душив Дашу в коридорі, потім роздів, але нібито нічого з нею не зробив. Згодом він кинув її тіло у вигрібну яму, а речі облив бензином і спалив. Тіло дівчинки, вилучене з вигрібної ями, було без одягу.

За словами слідчих, батьки 22-річного підозрюваного, швидше за все, не знали про скоєне (вони працюють на ринку поряд з мамою убитої Даші – Прим. Ред.). Вони відмовилися наймати йому адвоката. Затриманому жителю Одеської області загрожує довічне ув’язнення. Найближчим часом суд має обрати йому запобіжний захід на час розслідування.

Що сталося 13 червня
Як розповів В’ячеслав Аброськін, встановити злочинця вдалося тільки після збору всієї необхідної інформації, що дозволила посекундно відновити рух дівчинки від ринку у напрямку до школи. “За ці дні була пророблена колосальна робота, по крупках збирали інформацію”, – розповів поліцейський.

Поліція встановила, що 11-річна дівчинка пропала в проміжок з 13:41 до 14:24. Вона йшла по дорозі з ринку, де працює її мама (і батьки підозрюваного, яким він допомагав), в напрямку школи на заняття з хореографії. Але до гуртка не дійшла і, судячи з обстановки і обставин події, пройшла близько 140 метрів, коли щось сталося.

Камери зафіксували, як підозрюваний вийшов з ринку о 14:11, а дівчинка – о 14:20. О 14:24 їй зателефонувала подруга, але телефон вже був вимкнений, а близько 14:25 кілька сусідів почули дитячий крик і гавкіт собак.

Один із сусідів розповів, що почув різкий тривалий крик, який тривав близько хвилини. Подумавши, що на когось напали бродячі собаки, він кинувся на пошуки лопати, щоб відбити жертву від них. А коли вибіг на вулицю, на місці вже нікого не було. Про почуте крику розповіла ще одна сусідка і нотаріус, який працює неподалік.

“Обозреватель” склав карту-схему того, що могло статися, судячи за даними поліції.

При цьому залишається багато питань, наприклад, яким чином поліцейським вдалося не помітити тіло при ретельному обшуку будинку, на якого вказувало кілька фактів.

Одеський журналіст Юрій Ткачов передбачає, що це може говорити або про кричущий непрофесіоналізм, або тіла там в перший раз не було.

“Ось ви як хочете, а щось тут нечисто.

Будинок, в якому знайшли тіло Дарини Лук’яненко, з самого початку був на підозрі, так як все вказувало, що напали на неї десь біля нього. Тому він був одним з перших місць, яке обшукали співробітники поліції. Обшукали – і нічого не знайшли. А тут, через тиждень пошуків – раз і знайшли. Та й вигрібна яма, як на мене, досить очевидне місце для того, щоб заховати тіло, і вже її-то повинні були ретельно перевірити чи не в першу чергу. Але в підсумку перевірили лише через тиждень.

Я нічого не можу стверджувати, але по-моєму вся ця історія – або свідоцтво того, хто кличе непрофесіоналізму учасників операції, або в момент першого обшуку тіла там просто не було, а з’явилося воно пізніше.

 

Шукайте деталі в групі Facebook

Вам також може бути цікаво...