facebook

Українців попередили про нашестя комарів: як врятуватися від напасті

Ентомологиня пояснює, чому комарів стало так багато, кого кусають перш за все і як від них захиститись

Комарів стало більше із-за повищеної вологості (адже останнім часом стало випадати багато дощей). Про це розповіла етномологиня міського відділу обласного лабораторного центру МОЗУ Наталія Партин.

Літо – це час не тільки спеки і гарної погоди, а й сезон комарів. Мало кому сподобаються укуси цих комах. Для того, щоб захистити себе від них, можна дотримуватися простих правил.

Коли йдете на природу обов’язково беріть одяг з рукавами і з щільної тканини. Комарі не люблять світлий колір.

Допоможуть уберегтися від укусів спеціальні креми, спреї, лосьйони, содовий розчин, можна прикласти до місця укусу щось холодне. Якщо у вас алергія на засоби проконсультуйтеся з лікарем. Дотримуйтесь правил, написані на пакуванні.

Не можна розчісувати рану. Якщо вона з’явилася — продезінфікуйте.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Відлякують комарів такі народні засоби, як анісова, гвоздична або кедрова олії. Також не люблять комарі запахи томатів і герані, тому варто посадити ці рослини під вікнами будинку.

Нагадуємо, що комарі та інші кровоссальні комахи шукають чергову жертву по надлишку вуглекислоти в повітрі, що видихається і по запаху тіла, в якому поєднуються як летючі молекули, що виробляються шкірою і іншими органами людини, так і речовини, що виділяються мікрофлорою.

Дегеннаро і його колеги знайшли відповідь на питання – чому багато комарів цілеспрямовано шукають і кусають людей, а не інших ссавців. Яскравий приклад цього – сумнозвісні москіти Aedes aegyptii, головні розповсюджувачі вірусу Зика, жовтої лихоманки і денге.

Як давно вважають вчені, ці комахи орієнтуються по запаху людського поту, однак до цього часу їм не було зрозуміло, який саме його компонент приваблює комарів.

Американські молекулярні біологи знайшли точну відповідь на це питання, експериментуючи з генно-модифікованими комарами, у яких вони випадковим чином відключали один з ділянок ДНК, пов’язаних з роботою їх антен – головного нюхового органу.

Шукайте деталі в групі Facebook

Вам також може бути цікаво...