facebook

Як організовують ретельно продумані провокації проти українців

З року в рік українці продовжують їздити за кордон на заробітки. Найчастіше для цього люди обирали Російську Федерацію, проте з початком російської агресії на території України кількість тих, хто там шукає кращого життя, зменшилась. Та все ж українські заробітчани й досі працюють на території Росії, іноді, й не приховуючи цього.

Не тільки заробіток грошей можна отримати, їдучи в Російську Федерацію. Вже неодноразово з’являлась інформація, що українці потрапляли під вплив російський спецслужб. І це все для того, щоб отримати інформацію, яка буде вигідна стороні ворога.

У Росії особливу увагу приділяють людям, які в Україні мають справу з органами місцевого самоврядування. Представники російських спецслужб організовують ретельно продумані провокації, створюють пастки для українців. А після цього заробітчани потрапляють в такі обставини, які дозволять їх вербувати та схиляти до співпраці із спецслужбами.

Часто людина, яка поїхала до Росії, може не відчути і не зрозуміти, що її намагаються залучити до співпраці. Для цього використовують методи опитування на кордоні, а питання стосуються ситуації у нашій країні. У такі обставини потрапив житель Рівненської області, повідомляє сайт Рівне1.

«Після того, як вони дізналися, що я проживаю на території Рівненської області, почали мене розпитувати про незаконний видобуток бурштину та хотіли знати про учасників АТО і керівництво нашого району. Після того як я дав зрозуміти, що ця розмова мені не цікава і я не хочу давати на це відповідь, бо я цього всього не знаю,  вони відвели мене в інший кабінет і зняли мої відбитки пальців, долонь, зробили декілька фотографій», – розповів чоловік (ім’я та прізвище героя не вказано заради безпеки. – ред.).

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Агресія Росії має гібридний характер. Вербування спецслужбами також виглядає гібридним. На російській території ФСБ можуть зацікавитись заробітчанами з легальними дозволами на роботу та нелегальними. Під підозру можуть потрапити й туристи чи люди, які приїхали до родичів.

«У ході мого затримання, я нічого не оформляв, але при спілкуванні прикордонники хотіли, щоб я, для подальшого безперешкодного проїзду в Росію, розповів їм чи знаю когось із осіб, які є у складі Правого сектору, Азов, які воюють на території Донецької і Луганської областей», – розповідає житель Рівненщини.

Після фізичного чи морального тиску російськими спецслужбами українцям одразу потрібно звертатись до правоохоронних органів. Громадяни звільняються від відповідальності, якщо вони не виконували ніяких дій чи завдань російських спецслужб. Головне – добровільно повідомити про це правоохоронцям. Та якщо людина вчинить злочин, який передбачає державну зраду чи створення терористичної групи або організації, законом передбачена відповідальність у вигляді позбавлення волі на строк до 15 років.

Найбезпечніший варіант для українців – утримуватись від поїздок в Росію. Шукати гідну роботу для життя можна й в Україні. Кожен українець може знайти гідний для себе заробіток, адже двері великих компаній завжди відкриті для професіоналів. Потрібно переконувати громадян у цьому, адже безпека та життя є набагато важливішими, аніж страх приниження, депортації чи в’язниці.

Олена Савчук для Ukraine live

Шукайте деталі в групі Facebook

Вам також може бути цікаво...