facebook

Українців приголомшили правдою про подорожчання продуктів: і це тільки початок

В Україні в травні подорожчали 70% соціальних продуктів

Про це на своїй сторінці в Facebook повідомив директор Асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко.

“Загальна вартість продуктового кошика стала вище на 0,4%”, – говориться в повідомленні.

ТОП-5 продуктів, які найбільше подорожчали в травні:

Морква – на 14,4%
Яблука – на 13,9%
Буряк – на 9,1%
Картопля – на 7,7%
Ячна крупа – на 4,2%.

Крім того, пшоняна крупа подорожчала на 3,9%, хліб пшеничний з борошна першого ґатунку – на 1,2%, хліб пшеничний з борошна вищого сорту та житнього хліб – на 1,1%, риба морожена – на 1%, батон – на 0,9%.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Водночас куряче філе подорожчало на 0,8%, свинина і манка – на 0,6%, сметана – на 0,4%, куряча тушка, варена ковбаса і вершкове масло – на 0,3%, макарони, борошно, молоко і цукор – на 0,2%.

Варто зазначити, що на українців чекає різке подорожчання продуктів і вартості проїзду в громадському транспорті, а також зростання тарифів на воду. До таких наслідків призведе нова постанова Кабміну щодо реформи енергоринку.

З 1 липня в Україні почне діяти закон «Про ринок електричної енергії», покликаний зробити ринок електроенергії конкурентним. У той же час експерти прогнозують, що цей закон призведе до збільшення тарифу для побутових споживачів на 133%.

Уряд вирішив тимчасово приховати різке подорожчання від населення, запровадивши для учасників ринку спеціальні обов’язки (ПСО).

Введення нового ринку дозволить АЕС і ГЕС, продавати електроенергію на аукціоні не по 0,58 грн. і 0,69 грн., а за ринковою вартістю, що в кілька разів збільшить їхні доходи. Тарифи для населення залишаться на колишньому рівні завдяки ПСО, однак це триватиме лише до 31 грудня 2020 року.

Шукайте деталі в групі Facebook

Вам також може бути цікаво...