facebook

Кожен п`ятий українець, який черпає інформацію із соцмереж, робить це із російських ресурсів

У розпалі інформаційної війни в Україні все частіше трапляються випадки поширення фейкових новин, неправдивої інформації та пропаганди, які вигідні ворогу. Найчастіше їх поширюють ненадійні засоби масової інформації, а також у соціальних мережах. Виробниками фейкових повідомлень є інформаційні агенти та ЗМІ, які працюють на агресора. Вони і  поширюють такого роду інформацію серед українського населення.

Яка ж мета таких новин? Будь-яка провокативна інформація вводить людей в оману та сіє паніку. На жаль, дуже часто навіть відомі видання та професійні журналісти поширюють фейкові повідомлення через те, що просто їх не перевіряють. Прикро, але дуже мізерний відсоток людей справді аналізує прочитане. А популярність таких новин у ЗМІ та соціальних мережах дає аудиторії добру порцію дезінформації, чуток та брехні.

В основному, фейкові та брехливі новини можна зустріти на сторінках російських ресурсів. У час, коли в державі російські соціальні мережі заборонені законом, частина українців все ж користується ними та черпає інформацію із цих сторінок. В Україні соціальні мережі є топ-джерелом інформації, 74% користуються мережею «Facebook», ще 33.5%  користуються «Instagram». Проте 15% українського населення говорять про соціальну мережу “Вконтакте”, а 10% – про “Одноклассники”. Загалом, кожен п`ятий українець, який активно черпає інформацію із соцмереж, робить це із російських ресурсів.

Для більшості активних користувачів соціальних мереж, основною причиною користування ними для отримання інформації про актуальні події є зручність, оскільки багато інформації з різних джерел зібрано в одному місці. Аргументують свою позицію тим, що інформація у соцмережах з`являється швидше, ніж у ЗМІ.

3 з 4 активних користувачів соціальних мереж (77%) вважають, що там дійсно є велика кількість дезінформації та фейків. Водночас, 51% людей вважають, що у першу чергу, заходи з боротьби з ними мають вживати власники та керівники мереж, 39% – держава, 28% – самі користувачі.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

З фейками, неправдивими новинами та брехнею варто боротися, в жодному разі не поширювати підозрілий матеріал. Обговорення брехні відволікає свідомих людей від більш важливої роботи та справді цінної інформації. Якою б соціальною мережею ми не користувались, які новини б не читали, варто навчатись відрізняти фейк від правди. Ми повинні вміти фільтрувати та розділяти факти. Протистояти нападкам професійних фейків  необхідно як на особистому рівні, так і на державному. Незважаючи на те, що зараз українська сторона здобуває перевагу в інформаційному конфлікті, у мережі щодня з`являються нові фейкові новини. Сліпо вірити яскравим текстам у соцмережах не можна. Краще самостійно перевірити інформацію та пошукати спростування.

За матеріалами: https://detector.media/infospace/article/164308/2019-03-21-dzherela-informatsii-mediagramotnist-i-rosiiska-propaganda-rezultati-vseukrainskogo-opituvannya-gromadskoi-dumki/

Шукайте деталі в групі Facebook

Вам також може бути цікаво...