facebook

Порядна жінка не приймає запрошення на вихідні після середи. Навіть якщо на суботу й неділю у неї немає планів

У товаристві не варто говорити про політику, релігію, здоров’я і гроші

У громадському транспорті чоловіки завжди поступаються мені місцем. Маю такий вираз обличчя, що вчинити інакше не можуть. В автобус чи вагон метро зайдіть із прямою поставою. Усміхайтесь, але не на всі зуби, а стримано. Проведіть поглядом по усіх, хто сидить. Коли зустрінетеся очима з кимось із чоловіків, на вашому обличчі має читатися запитання: “Як ти можеш сидіти?” Він обов’язково підведеться і запропонує вам сісти. Подякуйте кивком голови або скажіть “Спасибі”.

Іноді в метро жінки кричать на чоловіків, які сидять. Не варто так робити. Попросити звільнити місце можна лише для когось – літньої жінки, вагітної чи мами з дитиною. Скажіть: “Вибачте. Ви, мабуть, не бачите, але он там стоїть майбутня мама. Будь ласка, поступіться їй місцем”. Чоловік обов’язково це зробить.

 717544_1_w_590
Наталія АДАМЕНКО 63 роки, експерт з етикету Народилася в Києві 6 лютого 1953-го в сім’ї дипломатів. Закінчила історичний факультет університету імені Тараса Шевченка. Викладала на підготовчому відділенні історію для іноземних студентів. Працювала у столичних гімназіях ”Гранд” і ”Престиж”. Експерт і бізнес-тренер із напрямків ”Етикет”, ”Бізнес-етикет” і ”Протокол”. Консультує політиків, бізнесменів і персонал компаній. Працювала експертом у телепроектах ”Від пацанки до панянки” та ”Школа джентльменів”. Торік відкрила в Києві Etiquette School. Має велику бібліотеку. Улюблена книжка – ”Сага про Форсайтів” Джона Ґолсуорсі. Фільми – ”Пацієнт” британського режисера Ентоні Мінґелли та ”Схід-Захід” француза Режиса Варньє. Розлучена. Має доньку Анну й онука Олександра

Є чотири теми, на які не варто говорити в товаристві: політика, релігія, здоров’я і гроші. Коли людина цікавиться вашим ставленням до якогось політика і при цьому негативно висловлюється про нього, є імовірність попасти в незручне становище. Бо той політик може виявитися вашим родичем чи добрим знайомим. Те ж саме може бути з темою релігії. Ваш співрозмовник може критикувати мусульманство, а виявиться, що ваша донька недавно вийшла заміж за турка. Не варто зачіпати і теми здоров’я. У кращому випадку на запитання про самопочуття людина кілька хвилин розказуватиме, що вчора з’їла смаженої картоплі і почалися проблеми з підшлунковою. У гіршому випадку – перекаже зміст своєї медичної картки. Якщо вас і питають про здоров’я, то варто сказати: “Дякую, непогано”. Нікого не хвилює, що зараз у вас болить живіт.

Замість відповіді на незручне запитання, можна використати нейтральний жест – знизати плечима. Вихованій людині стане зрозуміло, що розпитувати далі немає сенсу. Коли співрозмовник намагається дізнатися, скільки заробляєте, скажіть: “Мені вистачає”. Якщо і після цього продовжує допитуватися, подивіться в очі і з посмішкою скажіть: “Я не хочу зараз говорити на цю тему”. Коли допитуються, чому жінка досі незаміжня, їй варто сказати: “У мене такий великий вибір, що не можу визначитися”.

Знайомитися з жінкою можна на вулиці. Якщо дама сподобалась і є відчуття, що її чекали все життя, зупиніться і спитайте, котра година чи як пройти на якусь вулицю. А потім додайте: “Ви знаєте, не можу піти, аби не залишити вам свій номер. Може, колись захочете подзвонити”.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Порядна жінка не приймає запрошення на вихідні після середи. Навіть якщо на суботу і неділю у неї планів немає, повинна відповісти: “Я вже зайнята”.

Перед тим, як запросити жінку на перше побачення, поцікавтеся, що їй подобається. Якщо любить природу – запрошуйте в парк, обожнює мистецтво – запропонуйте сходити в театр чи на концерт. Можна просто сказати: “Я хотів би провести з вами найближчий вечір. Може, підкажете, куди б нам піти?” Жінки найчастіше пропонують заглянути у кафе чи ресторан на чашечку кави. Якщо мова йде про каву, то на першому побаченні не варто замовляти перше, друге, третє і компот. Але якщо жінка відчуває голод, то можна сказати: “Я така голодна. Тільки після роботи, цілий день нічого не їла”. Чоловікові може бути приємна ваша відвертість.

На зустріч можна запізнитися на 15 хвилин і не більше. Якщо це сталося, не варто пояснювати, що прорвало трубу на кухні чи треба було відвезти у лікарню бабусю. Просто скажіть: “Вибачте. Я затрималася через дуже об’єктивні причини”.

Чи дарувати квіти на першому побаченні, залежить від того, куди йдете. Їх можна вручити, коли запросили жінку в ресторан. Там їх можна буде поставити у вазу. Не варто приносити квіти у парк чи театр. За кілька годин побачення вони зів’януть.

Під час зустрічі мобільний телефон вимикають або ставлять звук на вібрацію. Розмовляти по ньому чи писати смс у присутності співрозмовника – неприпустимо.

Якщо на побаченні зрозуміли, що чоловік вам не подобається, зведіть час зустрічі до мінімуму. Добре, якщо почули вібрацію телефону. Попросіть вибачення і візьміть слухавку. Після розмови повідомте: “Мені дуже шкода, але об’єктивні причини змушують залишити вас”. Якщо ніхто не дзвонить, скажіть: “У мене сильно розболілася голова. Ви не могли б посадити мене в таксі?”

Традиційний подарунок для малознайомого чоловіка – алкогольні напої. Зараз популярні так звані кошики – пляшку коньяку, віскі чи червоного вина доповнюють сиром, фруктами або гірким чорним шоколадом. Жінці, з якою недавно познайомився, чоловік теж може зробити такий подарунок. Але разом із ним обов’язково має вручити букет квітів.

Не можна на день народження дарувати гроші. Їх дарують лише молодятам, на новосілля і тоді, коли людина сама про це попросить.

Етикет передбачає, що перебування в гостях має тривати 2–2,5 години. Звичайно, якщо друзі близькі, то зустріч може затягнутися. Коли гості засиділися, господарю під час паузи варто піднятися і сказати: “Я був радий нашій сьогоднішній зустрічі. Дякую, що прийшли”.

На фуршеті з однією і тією ж тарілкою до столу вдруге не підходять. Неважливо – порожня вона чи на ній щось залишилося. Другий раз до столу підходять із чистою.

У макіяжі не варто однаково яскраво фарбувати очі й губи. Підкресліть щось одне. Щоб співрозмовник більше прислухався до того, що кажете, зробіть акцент на губах. Якщо бажаєте, щоб оцінив ваш розум та інтелект, нафарбуйте очі. Якщо хочете показати, що перед зустріччю хвилювалися, нанесіть більше рум’ян.

Жінці комплімент зробити легше, ніж чоловіку. Можна сказати, що вона гарно виглядає, у неї красиві прикраси, гарні очі чи красиве волосся. Чоловікові говорити такі речі неприпустимо. Головна чеснота сильної статі – розум і вчинки. Як комплімент можна сказати: “Я слідкую за вашою кар’єрою. Знаю про ваші досягнення. Це достойно поваги”. Можна похвалити його автомобіль, максимум – годинник.

У відповідь на комплімент жінка має просто подякувати. Часто після слів “Ви сьогодні дуже гарно виглядаєте” кажуть: “А чому лише сьогодні? Я завжди так виглядаю”. Не треба цього робити.

Якщо дізналися, що на роботі хтось розпускає про вас плітки, варто торкнутися цієї теми, але лише наодинці. Скажіть: “Дорога моя, ми тут працюємо. Пліткувати неприпустимо. Вдома у себе на кухні – будь ласка. Тут я не дозволяю”. Якщо з цією людиною були на “ти”, демонстративно перейдіть на “ви”, встановіть дистанцію.

Коли йдете в кабінет до начальника, треба стукати тричі. Зараз у багатьох компаніях заведено заходити без стуку. Мовляв, чим людина може займатися в робочий час? А вона може їсти чи роззутися, бо черевики натерли ноги. Від того, що застали шефа в незручний момент, гірше буде лише вам.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...