facebook

Cучасна інформаційна війна стоїть на рівні із війнами у фізичному просторі

Інформаційний простір постійно розвивається, відповідно, створюються нові умови для негативної роботи мережевих ботів, які розповсюджують неправдиву інформацію. На сьогоднішній день все частіше зустрічаються сторінки, сайти, де можна побачити тексти, які, ймовірно, не відповідають дійсності. А все для того, щоб між людьми сіяти сварки, розділяти народ та провокувати.

Сьогодні інформаційна війна стоїть уже на рівні із війнами у фізичному просторі. Через активний вплив Росії проти України, жителі окупованих частин Східної України та анексованого українського Криму стали частково ізольованими від інформації, яка находить саме з нашої країни. А все через те, що вільний доступ вони мають лише до російських інформаційних ресурсів. Ізоляція людей від новин, поширення інформації, яка є вигідна ворогу, створення неправдивих сторінок є важливою частиною російської інформаційної війни, яка покликана контролювати думку громадськості та впливати на її рішення на користь Росії. Вагомий внесок у негативний інформаційний вплив вносять саме соціальні мережі та фейкові сторінки з незрозумілим наповненням. На відміну від ЗМІ, у соцмережах не витрачають час на перевірку інформації та її достовірність. Саме через це дезінформація в Інтернеті поширюється з неймовірною швидкістю. У результаті, населення вірить прочитаному чи побаченому у мережі, піддається впливу агресора, а в кінці – відбувається розділення народу, що є чи не головною метою ворога. А для поширення ще більшої ворожнечі між мирним населенням, у мережі навмисно створюють ботів, фейків, які, наче від свого імені, коментують новини та провокують інших користувачів. Надто часто можна зустріти повідомлення, під яким у коментарях розгортається справжня словесна війна між людьми. Та найгірше те, що звичайні українці не завжди розуміють, що спілкуються з сторінкою, яка навмисно розповсюджує негатив.

В Україні минули вибори. І у цей час у соцмережах, під інформаційними повідомленнями був справжній хаос, де кожен намагався звинувати один одного у чомусь. Зрозуміло, що такі дії були справді спланованими для того, щоб посіяти між людьми недовіру, злість, нерозуміння та заплутати думки кожного.

Та уникнути негативного інформаційного впливу Російської Федерації на мирне українське населення все ж можна. Триває шостий рік війни на українських землях, а велика частина громадян й досі користується електронними поштами російських провайдерів, послуговується російськими соціальними мережами або ж іншими її інтернет-ресурсами. А це дає змогу російській владі, в прямому сенсі, перехоплювати всю інформацію, яка існує на цих платформах. Тому варто почати із свідомості кожного українця. Потрібно робити все можливе для того, щоб збільшити рівень обізнаності населення про те, чим є насправді інформаційна війна та як вона працює.

Олена Савчук для Ukraine live

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Шукайте деталі в групі Facebook

Вам також може бути цікаво...