facebook

Скільки буде коштувати газ для населення у травні

У травні газ для населення подешевшає з 8,55 до 8,24 грн за куб. м. Уряд і Нафтогаз розробили новий механізм визначення ціни. Це допоможе знизити вартість газу для побутових споживачів.

“Сьогодні ціна газу для населення державно-регульована. Встановлюється відповідно до постанови Кабміну. Так, до 1 травня вона розраховується за понижувальним коефіцієнтом 0,6943 відносно ціни газу для промисловості. Далі коефіцієнт становитиме 0,8”, – пояснює Gazeta.ua Геннадій Рябцев із науково-технічного центру “Психея”.

За його словами, уряд і Нафтогаз запланували прив’язати вартість газу для населення до ціни для промисловості.

“Якщо для бізнесу газ коштуватиме дешевше, то й для населення ціна знизиться. Якщо ж ринкова вартість газу для промисловості зросте більше за визначений урядом рівень, то ціна для населення підвищуватись не буде. Щоправда людям ще у квітні обіцяли знизити вартість газу. Цього не сталося. Уряд не вніс зміни до постанови Кабміну про спеціальні зобов’язання для НАК “Нафтогаз”. Зараз маємо аналогічну ситуацію. Поки діє попередня постанова. Газ з травня навпаки мав подорожчати на 20%”, – наголошує Геннадій Рябцев.

Експерт із енергетики Михайло Гончар рішення про зниження ціни газу називає політичним.

“Усі переключилися у режим парламентських виборів. Шукають способів, як задобрити електорат. Це не спрацює. Так чи інакше ціни на газ доведеться піднімати, бо меморандум з МВФ ніхто не відміняв. Крім того, щоб сформувати запаси у підземних сховищах, треба збільшувати закупівлі газу”, – каже експерт.

За його словами, зараз ціни для населення регулює держава, адже на ринку немає конкуренції. Якщо забрати регульовані ціни, то газ різко подорожчає. Водночас здорова конкуренція найближчі 3 роки не з’явиться.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Шукайте деталі в групі Facebook

Вам також може бути цікаво...