facebook

– Донечко моя, нікого не слухай, печи Паску тільки у Чистий Четвер! Візьми гілочку освяченої верби і зроби так, як я тобі скажу! – навчала бабуся.

– Донечко моя, нікого не слухай, печи Паску тільки у Чистий Четвер! Візьми гілочку освяченої верби і зроби так, як я тобі скажу! – навчала бабуся. Завжди роблю тільки так, як навчала бабуся! Тепер не маю жодних проблем, а в хаті панує достаток та благополуччя! І ocь чому!

Чистий четвер, день особливої сили!

Всі знають, що «чистий четвер» – це свято, коли потрібно мити і вмиватися. Але мало хто замислювався про те, що саме потрібно робити в цей день, і чому він має таке значення. Чистий четвер ще називають Великим Четвергом.

У Великий четвер люди вмиваються. Але робити це треба не ввечері, а рано вранці – до сходу сонця. При цьому вмивати обличчя прийнято з срібного посуду. Підійде навіть ложка. Просто зачерпніть її воду і полийте на обличчя. Предки так очищалися від гріхів.

І головна традиція Чистого четверга – це випічка великодніх пасок і фарбування яєць. Багато хто впевнений, що це треба робити в суботу, перед святкуванням Великодня. Але це не правильно.

За традицією, тісто ставили в четвер вранці, а до вечора, прочитавши молитву, приступали до справи. До речі, від якості випічки залежало, який буде рік. Якщо паска виходила пишною – чекати щастя і благополуччя. Якщо ж черствою – до хвороб і бідності.

Сіль в цей день вважалася священною. Люди насипали жменю солі в маленький мішечок і зберігали. Вважалося, що після цього сіль буде цілющою.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Кажуть, якщо в цей день залишити в будинку бpуд, то весь рік пройде під знаком безладу, сваpок і бpуду.

Бабуся завжди вчила, щоб коли замісила тісто, зверху покласти гілочку посвяченої верби, щоб добре підходило, а спечена паска принесла кожному здоров”я та благополуччя на цілий рік!

Шукайте деталі в групі Facebook

Вам також може бути цікаво...