facebook

Обов’язок піклуватися про рідних: у Мінсоцполітики розповіли, коли діти мають сплачувати аліменти батькам

У Міністерстві соціальної політики розповіли українцям, коли діти мають сплачувати аліменти на батьків.

 

 

«Обов’язок повнолітніх дітей піклуватися про своїх непрацездатних батьків передбачений Конституцією України, а відповідний механізм встановлений Сімейним кодексом, який чітко вказує, що аліменти можливі виключно на підставі рішення суду», — розповіли у Мінсоцполітики.

У Мінсоцполітики повідомили, що діти повинні утримувати своїх батьків, коли вони непрацездатні та потребують матеріальної допомоги. Якщо батько був позбавлений батьківських прав, обов’язків його утримувати немає.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Окрім сплати аліментів, діти повинні також брати участь у додаткових витратах на батьків, якщо ті тяжко хворі, інваліди, слабкі й немічні.

Суд може звільнити від обов’язку утримувати батьків, якщо буде встановлено, що той ухилявся від виконання своїх батьківських обов’язків.

У виняткових випадках суд може присудити дітям аліменти на строк не більше трьох років. Він же і визначить суму аліментів, виходячи з матеріального становища сторін і членів сім’ї, які також можуть допомагати батькам.

На сьогоднішній день відкрито 100 тисяч виконавчих проваджень по аліментах, виплата яких не здійснюється через відсутність у боржника постійної роботи або майна. Для вирішення цієї проблеми Міністерство юстиції України та Державна служба зайнятості планують підписати Меморандум про співпрацю з метою працевлаштування осіб, які мають борги по виплаті аліментів.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...