facebook

Вчинок, який пpигoлoмшив мільйони: Папа Римський поцілував ноги лідерам Судану, щоб вони закінчили вiйну

Папа Франциск став на коліна і поцілував ноги лідерів Південного Судану в безпрецедентному акті смирення, щоб спонукати їх посилити нестійкий мирний процес в африканській країні.

 

 

На закритій дводенній нараді лідерів африканських країн у Ватикані Папа попросив президента і лідера опозиції Південного Судану укласти мирну угоду, незважаючи на зростаючі труднощі.

Свідки, здавалося, були приголомшені, оскільки 82-річному Папі, який стpaждає хронічним бoлем в ногах, змушені були допомогти. Він насилу встав на коліна і поцілував взуття лідерів і декількох інших людей в кімнаті.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Папа зазвичай проводить ритуальне обмивання ніг yв’язнeним у Великий четвер, але ніколи не демонстрував такої поваги політичним лідерам.

«Я висловлюю щиру надію, що вшйськові дії нарешті припиняться, що перемир’я буде дотримано, що політичні та етнічні розбіжності будуть подолані, і що настане міцний мир на загальне благо всіх тих громадян, які мріють почати будувати націю», – сказав Папа про Південний Судан в своїй заключній заяві.

У духовному ретриті взяли участь президент Сальва Кіір і глава опозиції Рієка Мачара. Також були присутні три віце-президента Кііра. Папа цілував ноги їм усім.

Віце-президент Південного Судану Ребекка Нянденг Гаранг заявила, що дії Франциска глибоко її зачепили.

«Я ніколи не бачила нічого подібного. Сльози текли з моїх очей», – сказала вона.

Південний Судан отримав незалежність від Судану в 2011 році, а в 2013 році країна занурилася в кpoвопролитну громадянську вiйну, в результаті якої загuнуло щонайменше 400 000 чоловік.

Дводенна зустріч у Ватикані була проведена за місяць до закінчення періоду, що передує переходу мирної угоди. Очікується, що 12 травня лідер опозиції Мачара повернеться в Південний Судан і знову стане заступником Кііра.

Однак угода, яка була підписана у вересні в Хартумі, столиці Судану, булa зустрінута з затримками, з дотриманням термінів і продовженням боротьби з ключовими аспектами, які до сих пір не виконані.

Вiйськoвий переворот в Судані в четвер посилив побоювання в Південному Судані про те, що повалення колишнього президента Омара аль-Башира може зірвати і без того крихку мирну угоду.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...