facebook

“Невакцинованих можуть не пустити до школи”: що повідомила Уляна Супрун у Хмельницькому

У Хмельницькому та області продовжуються спалахи кору. Дитяча захворюваність пішла на спад, проте зросла кількість хворих серед дорослого населення. Наразі в інфекційній лікарні на стаціонарі перебуває 44 мешканці міста хворі на кір. Серед них 29 дорослих і 15 дітей. Лише за останні 2 дні в стаціонар надійшло 12 хворих.

 

 

З початку 2019 року у Хмельницькому на кір захворіло 550 хмельничан. По місту смертності серед хворих не було, а ось в регіоні зафіксовано два летальні випадки. Померло немовля, якому було всього 25 днів. Маля захворіло через контакт з мамою та рідними. Іще один мешканець області захворів на кір. Чоловік мав тяжкі супутні захворювання на цукровий діабет та серцево-судинні хвороби, тому кір дав ускладнення і врятувати його не вдалося.

Хмельниччина антилідер по кору

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Ситуація з захворюваністю на кір в нашому регіоні не оминула увагою МОЗ України. Тому сьогодні, 2 березня, Хмельницький відвідала в.о. міністра охорони здоров’я України Уляна Супрун. Сьогодні ми у Хмельницькому, бо лише за 3 місяці цього року по області захворіло понад три тисячі людей. Це втричі більше ніж зареєстрованих випадків за весь 2018 рік. Наразі Хмельницька область є у списку антилідерів за кількістю нових випадків кору. До цього ми були у Львівській області, де провели спецоперацію щоб підвищити рівень вакцинації серед школярів. Коли ми завершили цю спецоперацію, ми змогли вакцинувати 26 тисяч дітей. В результаті нам вдалося вдвічі зменшувати захворюваність на кір у Львівській області. Ми не планували далі їхати на Хмельниччину, проте ситуація склалася так, що у Хмельницькому ситуація різко погіршилася, – зазначила Уляна Супрун.

Що передбачає “спецоперація” по боротьбі з кором

Перший етап спецоперації у боротьбі з поширенням захворюваності на кір передбачає інформування населення. Далі в усіх бажаючих буде два варіанти вакцинування: безпосередньо у кабінетах щеплень у поліклініках чи амбулаторіях. Крім цього буде організовано кабінет для щеплення безпосередньо в закладах охорони здоров’я. Створюватимуться мобільні групи, які виїжджатимуть на вакцинацію безпосередньо в заклади освіти. Наразі у нас вже є дві такі мобільні групи. І ми вже мали 8 таких виїздів. Бригади виїжджали в інтернат для дітей, які позбавленні батьківського піклування та робили там масове щеплення. Виїжджали у кілька шкіл та дитсадків, де вакцинували вихователів та вчителів. Адже із дитячою вакцинацією у нас проблем практично немає, а от доросле населення залишається не вакцинованим. Тому саме з цим треба боротися. Наразі у нас є вакцина для дорослих віком до 30-и років ми робитимемо щеплення безкоштовно, – зазначив начальник управління охорони здоров’я ХМР Борис Ткач.

“Невакцинованих не пустять до школи”

З 1 вересня 2019 року не вакциновані проти кору діти до школи можуть не потрапити. Що стосується дітей, які мають медичні протипоказання до вакцинації, то їх заборона відвідувати школу не торкнеться, а ось ті хто відмовляється від вакцинації без вагомих причин ризикують опинитися поза навчальним процесом. Це саме стосується і вихованців дитячих садків. Ті, хто має медичні показники і не хоче вакцинуватися – це нормально. Це було завжди. А ось ті, які не мають показників, мають бути вакциновані. У 2018 році ми прийняли офіційний наказ, який забороняє не вакцинованим дітям ходити до школи. Якщо станом на 1 вересня у Хмельницькій області будуть діти, які не вакциновані і не матимуть медичних протипоказань, ми будемо наполягати, щоб їх не допускали до навчання, – наголосила Уляна Супрун.

Від кору вбереже лише вакцинація

Вакциною Хмельниччина забезпечена повністю. Станом на 29 березня потреба вакцини по регіону складала 23 тисячі вакцин, а в резерві перебувало понад 33 тисячі доз вакцини. За 2018 рік на Хмельниччині зросла кількість планової вакцинації дітей від 1 до 6 років. Проте є проблема захворюваності серед школярів та дорослих. За 2019 рік вакциновано 6 тисяч осіб, серед них лише 2 тисячі дорослих. Ми плануємо провести цю спецоперацію, щоб уже в вересні всі діти пішли до школи вакциновані. Звісно проти волі батьків вакцинувати дітей ніхто не буде. Проте, ми наголошуємо на тому, що потрібно убезпечити та уникнути розповсюдження кору регіоном. Ми будемо організовувати спеціальні групи, збирати батьківський комітет, щоб батьки чули для чого це все робиться. Хочу ще раз наголосити, що ліків від кору немає, вберегти може лише вакцина. Ми вже спілкувалися з іноземними колегами та перейняли їх досвід у впровадженні методик боротьби з кором тепер хочемо застосувати їх на практиці і на Хмельниччині, – пояснила Уляна Супрун.

В ідеалі має бути 2 щеплення

Міністерство охорони здоров’я провело лабораторне дослідження наявної вакцини. Фахівці зазначають, що в ідеалі вакцинуватися потрібно двічі. Перша вакцинація захищає на 92%, друга – на 98%. В ідеалі це має бути 2 щеплення. Тоді гарантія захищеності становить 98%. Залишається невеликий прошарок населення (2%), які не формують імунітету до кору, але їх захворюваності можна уникнути шляхом колективної вакцинації, – додав генеральний директор ДУ “Центру громадського здоров’я МОЗ України” Володимир Курпіта.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...