facebook

Учені відкрили нову планету, яка обертається в зворотному напрямку

Планета розташована за межами Нептуна у зовнішній області Сонячної системи. Науковці виявили нову планету, яка розміщується на дальній стороні Нептуна. Космічне тіло має незвичайну особливість – вона обертається в інший бік. Про це повідомляє Mirror. Космічний об’єкт охрестили ім’ям Ніку, що з китайської перекладається як бунтар.

circa 1970:  Neptune, fourth largest of the planets in our solar system. The atmosphere consists mostly of hydrogen and helium, but the presence of three per cent methane lends the planet its striking blue hue.  (Photo by Hulton Archive/Getty Images)

circa 1970: Neptune, fourth largest of the planets in our solar system. The atmosphere consists mostly of hydrogen and helium, but the presence of three per cent methane lends the planet its striking blue hue. (Photo by Hulton Archive/Getty Images)

Планета має ретроградну орбіту, що означає, що вона обертається в напрямку, протилежному до напрямку обертання Сонця. Крім того, орбіта Ніку розміщена під нахилом у 110 градусів. Розмір космічного об’єкта невеликий. Ніку має діаметр 200 км. Планета розташована за межами Нептуна у зовнішній області Сонячної системи.

Існує кілька версій, які пояснюють зворотній напрямок обертання Ніку. Можливо, у якийсь момент у минулому з планетою зіштовхнувся набагато більший об’єкт за масою. Також вважається, що Ніку могла бути втягнена в орбіту якогось іншого космічного тіла десь за Нептуном. “Це говорить про те, що у зовнішній оболонці Сонячної системи відбувається набагато більше того, про що ми знаємо”, – вважає доктор Метью Холман, астроном з Гарвард-Смітсонівського центру астрофізики, який був частиною команди, яка виявила Ніку.

Відкриття Ніку може допомогти довести існування “Планети 9” – ще однієї планети, яка нібито розташовується за Плутоном у зовнішній області Сонячної системи. Однак за словами NASA, доказів поки що недостатньо. “Ще занадто рано стверджувати, що там є Планета Х. Поки що занадто рано це прогнозувати”, – вважає Метью Холман. Нагадаємо, раніше група дослідників NASA з’ясувала, що Венера, можливо, протягом перших 2 мільярдів років свого існування була придатною до життя.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...