facebook

Вінниця стане першою у Східній Європі, де розроблятимуть ліки від раку

У Національному медичному університеті імені М.Пирогова (ВНМУ) створять спільний з Республікою Корея науково-дослідний центр, у якому будуть винаходити ліки від раку. Фахівці кажуть, що цей проект стане унікальним не лише для України, а й для всього пострадянського простору.

 

 

4 березня, відбулася направду знакова подія – Україна і Республіка Корея підписали Меморандум про співпрацю та створення спільного науково-дослідного центру на базі Вінницького національного медичного університету імені М.Пирогова (ВНМУ).

Як пояснив координатор проекту Віктор Шафранський, спеціалісти цього центру будуть займатися дослідженням і розробкою на перспективу нових ліків від онкологічних захворювань.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Підписання Меморандуму відбулося за участі керівництва Вінниці та Вінницької області, а також Надзвичайного та Повноважного Посла Республіки Корея в Україні Лі Янг-Гу. А підписали його три організації: ВНМУ імені М. Пирогова, Подільський регіональний центр онкології та корейська науково-дослідна компанія «WellMarker Bio Со».

Віктор Шафранський зазначив, що дослідження в науково-дослідному центрі планують розпочати вже найближчим часом: через 4-6 місяців, а розраховані вони щонайменше на 10 років.

– Спочатку буде організоване навчання наших спеціалістів у Кореї, після чого вони повернуться сюди і вже в університеті почнуть використовувати ці науково-дослідні технології та проводити дослідження, – розповів координатор проекту. – Крім того під час одного з попередніх робочих візитів до університету, корейські спеціалісти, погодили приміщення для цього науково-дослідного центру. А зараз вони готують проект його облаштування. І коли будуть погоджені всі внутрішні моменти, коли науковці пройдуть навчання, тоді власне і запуститься робота цього центру.

Щодо іноземних інвестицій цього проекту, точних цифр поки що не назвали. Але Віктор Шафранський зазначив, що суми великі, адже «такі унікальні наукові дослідження не можуть коштувати мало». Тим паче, що цей проект, з його слів, є унікальним не тільки для України, а й для країн Східної Європи і для всього пострадянського простору.

Унікальність проекту детальніше пояснив Володимир Шамрай, головний лікар Подільського регіонального центру онкології. Він розповів, що кожне клінічне дослідження препарату має декілька етапів: доклінічне дослідження (на лабораторних тваринах), перша фаза (коли новий препарат порівнюють з уже відомим), друга фаза (коли визначають безпечність цього препарату) і так далі.

– Все, що ми робимо в нашому лікувальному закладі протягом уже 10 років, стосується першої, другої, третьої фази клінічних досліджень: випробування препаратів для лікування онкологічних захворювань безпосередньо на пацієнтах (препаратів, які пройшли доклінічний етап). А цей проект передбачає доклінічні дослідження – з самого нуля. Тобто фактично будуть досліджуватися органи та системи лабораторних тварин (без застосування на пацієнтах), – розповів Володимир Шамрай.

Він також додав, що корейська сторона у цьому проекті забезпечить лабораторні дослідження і підготовку кадрів, ВНМУ – приміщення для науково-дослідного центру, а Подільського регіональний центр онкології надаватиме біологічний матеріал для дослідів над лабораторними тваринами (ракові тканини, які вилучатимуть під час операцій у різних пацієнтів).

Якщо фахівцям цього центру все ж вдасться винайти ліки від раку, мине не один рік до того, як його випустять на ринок.

– Наш досвід підказує, що в середньому проходить приблизно 5-10 років до того моменту, коли новий лікувальний препарат впроваджується безпосередньо в клінічну практику, – розповів Володимир Шамрай. – Тому доклінічні дослідження це перший етап в цьому довготривалому процесі, але дуже необхідний. Крім того реалізація цього проекту має широкий формат: він забезпечить і наукові статті, і наукові доповіді, й обмін досвідом.

Василь Мороз, ректор ВНМУ імені М. Пирогова, у свою чергу подякував за співпрацю усій корейській делегації, а надто Надзвичайному та Повноважному Послу Республіки Корея в Україні Лі Янг-Гу. Зі слів Василя Максимовича, саме завдяки йому реалізація цього проекту стала можливою.

– Кілька років тому, під час візиту до нашого університету, Посол особисто запропонував співпрацювати у напрямку розвитку медицини і біотехнологій. Гості часто пропонують нам спільні проекти, але в більшості – щоб дотриматися гарного тону. Тому мене надзвичайно вразила послідовність Лі Янг-Гу, адже саме з того дня й почалася наша співпраця, спершу – листування, пізніше – робочі поїздки. Наразі ми обрали приміщення і вже займаємося підбором кадрів, які будуть працювати у цьому центрі, – зазначив Василь Мороз. – Ми розуміємо, що така робота може слугувати проривом як у науково-дослідній діяльності, так і в дослідженні та пошуку препаратів для лікування онкозахворювань. Робота з компанією «Well Marker Bio Co», яка має потужний потенціал, дасть можливість підняти рівень наукових досліджень і досягти кінцевого результату: вийти на препарати, які допоможуть в майбутньому людству. Центр дозволить здійснити прорив у таких напрямках, як онкологія, імунологія, цитологія, гістологія тощо. І у мене не має сумніву, що ця величезна робота, яка буде проводитися не один рік, стане успішною.

Зустріч делегацій з України та Республіки Корея тривала близько години. Її учасники багато говорили про унікальність проекту і важливість його впровадження саме в Україні, адже смертність від онкологічних захворювань у нас – на другому місці після серцево-судинних.

Меморандум про співпрацю та створення спільного науково-дослідного центру підписали наприкінці зустрічі під гучні аплодисменти і спалахи фотокамер.

В Україні на обліку знаходиться більше 1 мільйона онкохворих (кожен 40-й українець). Щороку фіксується близько 150-160 тисяч нових хворих. І щороку помирає близько 80 тисяч онкохворих (більшість – люди працездатного віку). У Вінницькій області, зі слів головного лікаря Подільського регіонального центру онкології, щороку фіксують близько 6000 нових випадків онкологічних захворювань.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...