facebook

Великий піст 2019: сьогодні розпочався останній підготовчий тиждень

Тиждень про Страшний суд – Масляна, м’ясопусна, сирна, масляна седмиця, коли востаннє можна їсти м’ясо.

 

 

3 березня 2019 року — третій підготовчий недільний день перед Великим постом, він носить назву Тиждень про Страшний суд. Седмиця, яка починається з цього дня, називається м’ясопусна, сирна, масляна або Масниця.

В цю неділю можна їсти м’ясну їжу востаннє перед Великим постом. Його називають М’ясопуст, так як відбувається заговини на м’ясо.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

На недільній літургії читається притча про Страшний суд, яку Христос розповів своїм учням. Він повідав, що настане час, коли прийде Син Людський у славі з святими Ангелами і сяде на престолі слави Своєї. Навколо зберуться всі народи і Він розділить їх подібно до того, як пастир поділяє свою худобу — овець праворуч себе, а козлів ліворуч.

Тих, хто по праву руку покличе з собою в Царство небесне, так як вони надавали увагу Господа, в особі жебраків, убогих і страждаючих.

А тих, хто залишився по ліву руку, Він відправить від себе і не візьме в Своє Царство, так як вони не допомогли Господу в особі голодних, хворих і мандрівників.

В попередній день, в М’ясопусну поминальну суботу Церква здійснює вселенське поминання покійних і особливо молиться про тих померлих, які не отримали церковного відспівування або взагалі церковної молитви.

У богослужбових піснеспівах цього дня, і наступного тижня, Господь Ісус Христос називається правосудним, а Суд його праведним, непідкупним або невмитим.

Перед Великим постом Церква закликає тих, хто веде безтурботне життя, пам’ятати про свій моральний стан і взяти духовну відповідальність за нього.

 

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...