facebook

“Платити ще раз чи вимагати повернення коштів?”: Чому українці масово неправильно оплачують квитанції за світло

З 1 січня на ринку електроенергії відбулись кардинальні зміни. Замість старих постачальників з’явились нові. Тільки у столиці уже встигли перевести на старий рахунок більше 40 млн. гривень. І така ситуація не лише у Києві.

 

 

Тетяна з Ужгорода на початку тижня отримала попередження – їй відключать електрику через борг. Мовляв, винна дві з гаком тисячі гривень. Жінка здивована, адже гроші заплатила. Лише згодом з’ясувала – вони пішли старому постачальнику.

“Це була проблема в банку, тому що на квитанції, ми потім перевіряли, вже є новий рахунок, але банк, очевидно за звичкою перерахував ці кошти”, – ділиться жінка.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Киянин Богдан попередньому столичному постачальнику електроенергії заплатив за січень, не чекаючи платіжки. Не знав, що буде новий рахунок.

Таких, як Богдан і Тетяна – сотні тисяч по всій Україні. Люди масово телефонують і йдуть до центрів обслуговування абонентів. Хочуть з’ясувати, як повернути гроші. Деякі навіть не знають, на який рахунок їх перевели.

Цього року внаслідок реформи енергоринку з’явилися нові постачальники електроенергії. Тепер всім українцям послуги надають дві компанії: перша – оператор системи розподілу – обслуговує лічильники і електромережі, друга – поставляє електроенергію. Вона ж і виставляє рахунки за послуги обох компаній.

Як киянам, так і жителям інших регіонів важливо звернути увагу на нові реквізити. Або ж – розраховуватися через особистий кабінет на сайті постачальника. Там ваші дані вже є.

Щоб не залишитися без світла, мешканка Ужгорода Тетяна пішла до нового постачальника. Однак там – не допомогли.

“Сказали, єдина гарантія, щоб вам не відключили, світло ви повинні заплатити цю суму ще раз”, – ділиться жінка.

Додатково Тетяна платити не захотіла. А ось Богдан, побоюючись відключення, заплатив і новому постачальнику. Але виявилося, що киянам цього робити не треба.

“Продумали схему, згідно з якою, киянам не потрібно звертатися до центрів обслуговування клієнтів, писати письмове звернення, сума буде автоматичною перенесена на рахунки, це буде зроблено до кінця лютого”, – пояснює Лариса Мачулянська, керівник департаменту з обслуговування клієнтів ДТЕК Київські електромережі.

Піклуючись про своїх клієнтів, оператори системи розподілу ДТЕК також повернуть гроші в Дніпропетровській і Донецькій областях. Пощастить і Тетяні. Її постачальник вирішив автоматично перевести гроші ужгородцям, які помилилися, оплачуючи рахунки. Але це скоріше виключення. У більшості областей старі постачальники електроенергії неохоче повертають гроші – вимагають писати заяви і стояти в чергах.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...