facebook

Банки почнуть частіше перевіряти пенсіонерів та вагітних: що потрібно знати

Нацбанк виявив нову схему переведення в готівку та легалізацію коштів. Вона реалізується за участю фінансових компаній і зводиться до кредитування великого числа фізосіб. Регулятор детально виписав весь механізм в телеграмі №25-0006/7968, що опинилася в розпорядженні UBR.ua, і розіслав по банківській системі.

 

 

Схема виявилася багатоступінчастою: фінансова компанія, яка має відкритий рахунок в банку, перераховує безготівкові кошти на поточні рахунки безлічі фізосіб в якості споживчих кредитів. Після їх оформляють на 6-8 місяців на великі суми. А люди досить оперативно переводять в готівку ці кошти. Це ключова мета — отримати готівку.

Закриття кредитних боргів згодом відбувається двома способами. Або юрособами за договорами переведення кредитного боргу, або фізичними особами, але не за власні кошти, а за рахунок все тих же юросіб — вони перераховують потрібні суми на рахунки людей і ті розплачуються.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

“Джерелами походження коштів, які використовуються фінкомпанією для видачі кредитів фізособам, є надходження від значної кількості новостворених юридичних осіб. Разом з цим, фінансова компанія в окремих випадках (перш, ніж перерахувати кошти фізосіб), здійснює поповнення власного рахунку в іншому банку, з якого фактично перераховуються кошти на рахунки фізосіб. На рахунках юросіб — контрагентів фінкомпанії акумулюються кошти від великої кількості інших юросіб, що надходять з різним призначенням. В тому числі в якості оплати за різні групи товарів і послуг. При цьому кошти, які використовувалися фінансовою компанією для видачі кредитів фізичним особам і засоби, які використовувалися юрособами для оплати заборгованості за кредитами фізосіб, фактично надходили з одних і тих же джерел”.- йдеться в документі НБУ

У деяких випадках до процесу підключався банк. Фінкомпанія видавала людям споживчі кредити з каси підприємства, яка попередньо була підкріплена банком.

У телеграмі центробанку описана схема названа ризиковою діяльністю, для більшої наочності чиновники її навіть намалювали: в інфографіці, до речі, учасниками схем зазначені домогосподарки, пенсіонери, менеджери магазинів, керівники ліквідованих компаній і жінки, які перебувають у декреті. А це означає, що він обов’язково покарає банки, в яких знайде щось подібне. Щоб не допускати такого у своїх структурах, фінансистам наказали тісно спілкуватися з клієнтами і краще перевіряти подані ними документи.

Нацбанк виділив три основних принципи, які фінансисти повинні виявляти при перевірці документів:

Економічну доцільність проведення фінансових операцій для кожної із сторін угоди, а не тільки для клієнта відповідного банку.
Наявність достатніх реальних фінансових можливостей клієнта проводити фінансові операції на відповідні суми, у тому числі наявність потенційних можливостей. Аналізувати, наприклад, фінансовий стан приватних позичальників — чи зможуть вони самостійно виплачувати великі кредити.
Відповідність джерел походження коштів, які надходять на рахунки клієнта банку і використовуються для проведення подальших фінансових операцій, змісту діяльності клієнта (враховується інформація про зміст діяльності контрагентів клієнта, договірних відносин і призначення платежу).
При цьому чиновники видали дуже делікатні вказівки після виявлення проблем. У разі виявлення невідповідностей або ризикової діяльності, банкам рекомендують “розглядати питання про відмову від встановлення (підтримання) ділових відносин (у тому числі шляхом розірвання ділових відносин)”. Швидше за все, банки розцінять це як прямий наказ заморозити або закрити рахунки.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...