facebook

Україна може повернути ядерний статус: з’явилося несподіване зізнання

Незважаючи на втрату ядерного статусу, Україна все ще має шанси на його відновлення

 

 

Після ядерного роззброєння Україна ліквідувала власні ракети-носії і інфраструктурні об’єкти, але при цьому змогла зберегти деякі креслення й документи. Теоретично вони дозволяють розраховувати на повернення ядерного статусу.

Про це заявив директор “Центрального проектного інституту” Міноборони України Олег Приймачук. За його словами, “дещо” з секретної документації зберігається у нього в архіві.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

“Я давно знайомий з Ігорем Смешком. Одного разу ми з ним зустрілися, він тоді якраз військовим аташе України в США був. Ну я йому сказав: так і так, на мене дуже тиснуть, щоб я все знищив. У нас же прямо в Будапештському меморандумі було прописано знищити все, навіть креслення… Загалом, я вимоги виконав, але якщо треба буде відновити – немає питань“, – заявив Приймачук.

Він зазначив, що країни-гаранти Будапештського меморандуму – Великобританія, РФ і США – на практиці не виконують свої зобов’язання перед Україною.

Приймачук вважає, що через це Україні “не гріх відновити креслення ядерних об’єктів”.

При цьому він поскаржився на рішення української влади відмовитися свого часу від статусу ядерної держави.

“Дурні ми, звичайно, що віддали свій третій у світі ядерний потенціал, тепер розплачуємося”, – резюмував Приймачук.

Також він спростував заяву Лондіа Крвчука, що в 1990-х ми не могли утримувати й обслуговувати своє ядерне озброєння через закінчення строку придатності боєголовок, що могло обернутися непередбачуваними наслідками.

“Або Кравчуку не все доповідали, або Леонід Макарович не все хотів чути. Не знаю, звідки у нього інформація, що українські пускові установки були застарілими.

У 1987-му я потрапив у Хмельницький на останню новітню реконструкцію пускових установок. Пускова установка – це такий колодязь-шахта стратегічного призначення, з якого злітає ракета, що несе на собі ядерну боєголовку. Зі 150 установок ми повністю модернізували 46, тобто встановили нові, абсолютно унікальні так звані 60-ті машини на твердому паливі.

До цього використовували рідке ракетне паливо з дуже небезпечного і сильно отруйного гептилу. А твердопаливні були надійнішими, їх можна було зберігати довший строк, вони були менш вибагливими в експлуатації. Наскільки я знаю, там було нове покоління боєголовок, – зазначив Приймачукв Інтерв’ю.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...