facebook

П’ять островів у Тихому океані зникли через підвищення рівня моря

tihiy_okean_photographiya_1

Ще шість островів, великою площею, змило у море через руйнування узбережжя Соломонових островів.

П’ять крихітних островів Тихого океану зникло через підвищення рівня моря та ерозії. Це вважається першим науковим доказом впливу зміни клімату на берегові лінії у районі Тихого океану, вважають австралійські дослідники.

Затоплені острови були частиною Соломонових Островів, архіпелагу, який за останні два десятиліття зазнавав щорічного підняття рівня моря на 10 мм, згідно з даними дослідження, опублікованого у травневому номері онлайн-журналу Environmental Research Letters.

Зниклі острови, розміром від 1 до 5 гектарів, не були заселені людьми, – інформує видання The Guardian.

Але шість інших островів, яких змило у море, мали великі ділянки землі, надвох з них цілі села були зруйновані, і люди були змушені змінювати місце проживання, виявили дослідники.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Один з них – острів Нуатамбу, де проживає 25 сімей, які з 2011 року втратили 11 будинків і половину житлової площі, сказано у дослідженні.

Дослідження є першим з наукової точки зору підтвердженням драматичних наслідків зміни клімату на берегові лінії і на людей, пишуть дослідники в окремому коментарі на академічному сайті.

У дослідженні вчені вивчили аерофотознімки та супутникові зображення, починаючи з 1947 року 33 островів, а також використали традиційні знання та датування за допомогою радіоактивного вуглецю дерев.

Соломонові Острови, держава, що складається з сотень островів з населенням близько 640000, розташована на відстані близько 1000 миль на північний схід від Австралії.

Дослідження порушує питання про роль уряду в плануванні переселення, сказав представник Соломонових Островів.

«Це питання вимагає підтримки з боку партнерів, що розвиваються, і допомоги міжнародних фінансових організацій, таких як Зелений кліматичний фонд», – сказав у коментарі Мельхіор Матаки, голова Національної ради зі стихійних лих Соломонових Островів.

Зелений кліматичний фонд, частина Рамкової конвенції Організації Об’єднаних Націй про зміну клімату, був створений для надання допомоги країнам у боротьбі зі зміною клімату.

Соломонові Острови були серед 175 країн, які у квітні підписали кліматичну угоду у Парижі.

Джерело – http://zik.ua/

Шукайте деталі в групі Facebook

Вам також може бути цікаво...