facebook

Чотириденний робочий тиждень: чи введуть в Україні ще один вихідний

В Україні через низьку продуктивність праці та кадрового року реалізувати пропозицію Всесвітнього економічного форуму про скорочення робочого тижня не вдасться.

 

 

Продуктивність робочої години в Ірландії становить $95,5, у Норвегії – $77,9, у США – $69,6, а в Греції – $34,8 (дані за 2016 рік). При цьому продуктивність праці в Україні в 2018 році склала всього лише близько $4,2.

“Потрібно вміти організувати свій час. Якщо людина за 4 робочі дні встигне зробити все, що зараз робить за 5 днів, це прекрасно. Тоді можна без будь-яких проблем переходити на чотириденний тиждень. Але все дуже залежить від рівня самоорганізації. У нас, мені здається, рівень організованості досить низький, невисокий рівень продуктивності праці”, – зазначає дослідник Лідія Ткаченко.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Інша проблема – відсталість усього ринку. Левова частка українців зайняті в торгівлі, пояснює Ткаченко, а там, найчастіше, оборот залежить у першу чергу від тривалості роботи.

HR-експерт Олександр Білоус пояснює: вже зараз деякі компанії практикують перехід відділів на чотириденний тиждень. Йдеться в першу чергу про відділ кадрів, піар-служб, юристів. “Це ті сфери, які зараз максимально не залежать від виробничого циклу. Припустимо, якщо це великий завод. Поки кардинально не вдосконалили обладнання, відправляючи всіх співробітників на додатковий третій вихідний у тиждень, компанія буде втрачати в прибутку. А якщо це” білий комірець”, юрист, HR-менеджер, звичайно, можна відносно без страху втратити подарувати йому ще один вихідний”, – розповідає Білоус.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...