facebook

Закон про перехід релігійних громад набув чинності: як це працює

В Україні набув чинності закон про порядок підпорядкованості релігійних громад двома третинами голосів присутніх, ухвалений Верховною Радою 17 січня. Документ був опублікований в “Голосі України” 30 січня і почав діяти наступного дня.

Закон передбачає зміну підпорядкованості релігійної організації шляхом реєстрації нової редакції статуту або внесення змін до статуту релігійної громади.

Рішення про зміну підпорядкованості та внесення відповідних змін або доповнень до статуту приймаються загальними зборами релігійної громади, яке можуть скликати члени такої громади.

Згідно закону, рішення про зміну підпорядкованості та внесення відповідних змін до статуту приймаються не менше як двома третинами від кількості членів релігійної громади, необхідної для визнання повноважними її загальних зборів відповідно до статуту.

Рішення про зміну підпорядкованості засвідчується підписами членів громади, які підтримали таке рішення.

У свою чергу один з авторів закону, народний депутат Віктор Єленський пояснив, що ініціатива не спрощує перехід релігійних громад, а лише дає законний інструмент для цього, передає Цензор.НЕТ.

“Законопроект пропонує можливість перейти тим громадам, які хочуть перейти. Раніше це було важко. Припустимо, в одному селі збирається громада і каже, що хоче перейти, з цією метою збирають збори. А священик каже, що не хоче цього. Ми ж даємо прихожанам можливість проводити збори, і це розблокує ситуацію. Далі ж ми як держава, яка відокремлена від церкви, але яка зобов’язана забезпечувати релігійні права і свободи, не маємо права втручатися”, – сказав нардеп.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Шукайте деталі в групі Facebook

Вам також може бути цікаво...