facebook

Столітня перемога

Власна церква у державі – атрибут незалежності як держави, так і церкви, кордони юрисдикції якої співпадають з державними кордонами. Тобто це є ще одна гарантія незалежності країни. 

Фактично автокефалія означає “вищість” ПЦУ, ніж була досі, рівність її з іншими автокефальними православними церквами.

Росія проти незалежної України. “Мижебратья”, окупований Крим та Донбас, російська мова як друга державна і контроль Росії над церквою в Україні – все це різні обличчя “русского міра”, а по суті – бажання кремлівського керівництва тримати Україну під контролем.

Тож викорінити те, що нас контролювало століттями не так і легко. Як можна хотіти від держави ліквідувати Московський патріархат, якщо на Західній Україні він також активно діє.

Лише на Івано-Франківщині є 28 храмів та три монастирі УПЦ (МП). Найбільше установ УПЦ (МП) діє на території Коломийського району. Тут є вісім церков. Зокрема, у с. Ценява, с. Старий Гвіздець, с. Чехова, с. Товмачик,  с. Коршів, смт. Отинія, два храми в м. Коломия та один чоловічий монастир в с. Баб’янка.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

У Верховинському районі налічується шість храмів. А саме, в с. Чорна Річка, с. Гринява, с. Сеньківське (Яблуницької сільської ради), с. Голови, смт. Верховина та ще одна церква і чоловічий монастир в с. Пробійнівка.

Три храми Московського патріархату є у смт. Богородчани, с. Похівка та с.Кричка Богородчанського району.

У Долинському районі є дві церкви. У с. Вишків та в м. Долина. Також дві церкви є у Косівському районі. В с. Кобаки і в самому Косові.

По одному храму є в м. Надвірна, м. Снятин, м. Калуш та в селі Конюшки Рогатинського району. Також одна церква і жіночий монастир є у с. Тустань Галицького району.

Два храми є і в Івано-Франківську. На вул. Чорновола та Кафедральний собор Різдва Христового на вул. Довженка. До речі, останній храм є найбільшою православною церквою країни-агресора на Прикарпатті.

Перечитуючи назви цих населених пунктів, навіть не віриться, що на Івано-Франківщині ще так багато церков, як підзвітні країні-агресору. І це попри те, що представники Московського патріархату жаліються на утиски в Західній Україні.

Проте, впевненими кроками ми подолаємо будь-яку присутність російської агентурної мережі в православній церкві та зможемо відновити справжній дух українського християнства. Вже перша православна громада УПЦ Московського патріархату с. Похівки Богородчанського району, яка в Івано-Франківській області та Миколаєво-Успенський Собор, що в Коломиї ухвалили рішення про перехід до Православної церкви України. Також, нещодавно прихожани двох церков МП на Городенківщині попросили прийняти їх до УПЦ КП — у селах Рогиня й Острівець.

Та нам потрібно пам’ятати, що ми маємо остерігатися провокацій від кремлівських служителів, та не піддаватися їм. Тож набираймося сміливості та робимо спільні кроки до незалежної православної церкви. Томос – це справді велике історичне досягнення, але з підтримкою громадян він має ще більшу силу.

 

 

 

 

 

 

Шукайте деталі в групі Facebook

Вам також може бути цікаво...