facebook

28 січня: народний календар і астровісник

Що можна уздріти на Видення; чи чекати на урожай грибів і як не побитися з вітряками

Сьогодні Отдання, або Видення, яке завершує січневий обрядовий цикл. Це свято зовсім невеличке, навіть не позначене будь-якими дійствами, але суголосне з давніми віруваннями. Наші пращури вважали, що в цей день чаклунки дають «дання». У народі побутує безліч повір’їв про те, що деякі люди можуть будь-кого приворожити до себе, наслати різні хвороби тощо. Відомий український етнограф Павло Чубинський зафіксував свого часу те, як можна стати чаклуном. Начебто варто піти на те місце, де сходяться три дороги, і здійняти галас, на який неодмінно приповзе гадюка. Убивши її, треба розрізати пальця й змішати свою кров з гадючою. Якщо рана відразу заживе, то така людина вже може «давати дання». Ще з прадавніх часів в Україні вірили в замовляння і нашіптування. В більшості випадків ці замовляння надзвичайно поетичні, що свідчить про високу філологічну культуру нашої народної мови.

Якщо січень холодний – липень буде жаркий і грибів не чекай до осені.

Іменинники сьогодні Павло, Іван, Михайло.

22-23-ій місячні дні. Місяць у Скорпіоні. 23-ій місячний день з непростою, часом дуже важкою енергетикою. Декому доведеться побути Дон Кіхотом, втіленням благородства і шляхетності та побитися з вітряками, а комусь – злим самодуром Карабасом-Барабасом. Декого нездоланно тягтиме на брудну дорогу по якій ідуть Гнів і Гординя, а декого – до точки біфуркації, фатального неповернення: один єдиний неправильний крок – і доля змінить своє русло. Втім, правильне ухвалення рішень може принести сьогодні не тільки чималий зиск, але й славу. Сьогодні не варто щось у когось позичати і віддавати. Як казав апостол Павло, «Не будьте винні нікому нічого, крім того, щоб любити один одного».

Згідно з даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1892 та 1888 роках – -22,6, а найтеплішим у 1983 та 1990 – +7,5.

Шукайте деталі в групі Facebook

Вам також може бути цікаво...