facebook

Супрун заборонила українцям грейпфрути і апельсини: дають побічні ефекти

Виконуюча обов’язки міністра охорони здоров’я Уляна Супрун, яка замахнулась на лаври міністра-дієтолога Андрія Реви та порадила українцям менше їсти, розказала, яку шкоду приносить здоров’ю вживання грейпфрутів та апельсин.

 

Супрун на своїй сторінці в Facebook розповіла про важливість збалансованого харчування під час лікування і прийому ліків. За її словами, грейпфрут, помело, лайми і гіркі апельсини прискорюють потрапляння лікарських препаратів в кров, (біодоступність), що призводить до серйозних наслідків для організму людини.

“Ліки, які ми приймаємо всередину, тобто ковтаємо, повинні пройти довгий шлях крізь кишечник, комірну вену і печінку, і вже звідти потрапити в системний кровотік. Деякі ліки цей шлях долають погано, тому що в клітинах кишечника і в печінці їх руйнують наші ферменти системи знешкодження. Тому в кров, з іншими, потрапляє 10-15% від спожитої дози. Це враховано виробниками, тому в кров потрапляє необхідна кількість ліків “, – пише Супрун.

Однак деякі ферменти, що руйнують стероїдні гормони (кава, дим, алкоголь, а також ліки), обмежують дію ліків в організмі. Речовини, що містяться в грейпфрутах, зупиняють на пару днів роботу однієї з ланок системи знешкодження.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

“Тому ліки майже безперешкодно потрапляють в кров, і їх концентрація стає занадто великою – немов ви взяли не одну таблетку, а 3 або навіть сім. Тому деякі ліки в поєднанні з грейпфрутовим соком або навіть грейпфрутом, який ви з’їсте потім, дають побічні ефекти”, – пояснила Супрун.

Грейпфрути, помело, лайми і гіркі апельсини містять фуранокумаріни, які ферменти не можуть знешкодити, тому біодоступність ліків зростає з 10% до 30% -70%. Зокрема, побічні ефекти можуть виникнути при прийомі препаратів для зниження холестерину (статини), для регуляції тиску, регуляції ритму серцебиття, протиінфекційних препаратів, в тому числі еритроміцину, більшості антидепресантів і препаратів для зниження тривожності, антикоагулянтів, знеболюючих, і ліків для подолання еректильної дисфункції.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...