facebook

Медична реформа 2019: як викликати ”швидку” в Україні

В Україні з 1 січня 2019 року не запроваджувалися жодні нові правила виклику швидкої допомоги.

 

 

Про це запевнили в Міністерстві охорони здоров’я України, реагуючи на резонанс, який отримала ця тема у ЗМІ. Так, прес-служба відомства запевнила, що правила виклику екстреної медичної допомоги затверджені Наказом МОЗ від 1 червня 2009 року № 370 та зміни до цього нормативного акту не вносилися, він є чинним на сьогоднішній день, і саме ним керуються диспетчери швидкої допомоги, приймаючи виклики.

При цьому на сайті МОЗ нагадали, що бригада “швидкої” надають допомогу у випадках, коли існує безпосередня загроза життю і здоров’ю людини. Існує перелік симптомів, які можуть свідчити про необхідність екстреної допомоги.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

“У таких випадках необхідно викликати швидку допомогу за єдиним номером 103. Бригада екстреної медичної допомоги повинна прибути на місце події у містах – протягом 10 хвилин, у населених пунктах за межами міста – протягом 20 хвилин з моменту надходження звернення до диспетчера”, – сказано в повідомленні.

Також наголошується, що так звана “служба невідкладної допомоги” є однією з опцій надання медичної допомоги на дому у пацієнта. У тих регіонах, де працює така служба, є окремі номери, за якими можна викликати медиків чи скористатися переадресацією виклику з номера 103. Як правило, це місцеві номери і ні в якому разі – не номер 112.

Якщо на регіональному рівні не визначений механізм надання медичної допомоги в неекстренних випадках, до таких пацієнтів виїжджають бригади екстреної (швидкої) медичної допомоги протягом години з моменту отримання звернення.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...