facebook

Як правильно сваритися в шлюбі

Сімейне життя не можливе конфліктів. Іноді в хід йдуть не дуже приємні слова і перерахування всіх минулих “гріхів” чоловіка-дружини. Такі моменти породжують образи, які накопичуються і повільно руйнують стосунки.

Критика

Найпростіша і поширена тактика в суперечці – критика. Саме нею найчастіше користується подружжя, причому іноді навіть не помічаючи цього. Ми намагаємося поскаржитися, але при цьому атакуємо партнера грубими та їдкими критичними зауваженнями, вказуємо на його недоліки.

Дуже часто критика ховається під такими фразами як “ти ніколи” або “ти завжди”. Говорячи “завжди” або “ніколи”, ми вказуємо на недоліки людини: “Ти ніколи не миєш посуд” (іншими словами: “Ти ледар”).

Від критики потрібно позбавлятися. Якщо ви хочете поскаржитися партнеру, використовуйте інші формулювання, які будуть описувати ситуацію, що склалася або ваші емоції, а не недоліки партнера. Приклад: “Я завжди засмучуюся, коли посуд не вимита”.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Помінявши формулювання, ви зможете розповісти чоловікові про те, що вас турбує, при цьому не зачепивши його почуття.

Оборона

Найчастіше люди, реагуючи на критику, захищаються, тобто займають оборонну позицію. Це нормальна і природна реакція. Є кілька способів захисту:

1) контратака (“Подумаєш, я не вимив посуд. Зате ти приготувала жахливу вечерю”);

2) підкреслення своєї невинності (“Я намагаюся мити посуд. І це всього один раз, коли я цього не зробив”);

3) обурення (“Як ти взагалі можеш мене звинувачувати, адже я дуже багато роблю по дому”);

4) прагнення виставити себе жертвою (“Я не винен. Затримали на роботі”).

Всі ці способи – всього лише спроба уникнути відповідальності.

Набагато ефективніше за оборону буде визнання своєї провини або помилки. Просто скажіть: “Вибач, в наступний раз я обов’язково приберу на кухні” – і ви збережете мир і злагоду в родині. Це набагато краще, ніж роздувати сварку з нічого.

Образа

Найголовніший руйнівний фактор для стосунків – образа. Це спроба поставити себе вище за партнера, критикуючи його. Це прояв неповаги.

Особливо сильно ранять і руйнують стосунки лайливі слова. Вони згубно впливають і на самоповагу людини, і на загальну атмосферу в сім’ї. Це не тільки фрази на кшталт “Я не хочу з тобою розмовляти, ти мені огидний”, а й менш жорсткі (але як і раніше образливі) фрази: “Що ти можеш сказати з приводу того, що занадто неохайний?” Подібні фрази теж гублять все краще у стосунках, але роблять це повільніше, ніж прямі образи.

Психологи виявили, що образи можуть впливати і на фізичне здоров’я людини. Так, науково доведено, що жінки, яких ображають чоловіки, набагато частіше хворіють.

Якщо ви хочете зберегти дружні і теплі стосунки в родині, відмовтеся від образ назавжди. Намагайтеся зробити атмосферу в домі краще за рахунок вираження вдячності партнеру. Дякуйте за все, за кожну дрібницю, робіть один одному компліменти. Це маленькі цеглинки щасливого сімейного життя.

Стіна

Остання неправильна тактика в сварці. Коли ваш чоловік або дружина каже вам щось неприємне, ви перетворюєтеся в холодну стіну, тобто взагалі ніяк не реагуєте на його слова, зберігаєте незворушність і навіть не дивитеся на співрозмовника.

Така поведінка більш типова для чоловіків. У 85% випадків під час сварки зовні вони виглядають спокійно, але всередині у них вирує ураган – пульс частішає до ста ударів на хвилину.

Насправді ігнорування партнера – це спосіб захисту. Але ж така поведінка дратує партнера. Йому здається, що його не слухають, ігнорують, і він прагне розбурхати мовчуна.

Якщо в процесі сварки ви відчуваєте, що вас переповнюють емоції, попросіть у партнера тайм-аут на те, щоб заспокоїтися. Це допоможе уникнути стіни і продовжити розмову більш спокійно.

Намагайтеся не ігнорувати партнера взагалі. Хоча б кивайте або дивіться в очі. Це заспокоїть його: він відчує, що його слухають.

І наостанок – чотири простих поради, які допоможуть пом’якшити конфлікти:

1. Завжди говоріть про те, що ви відчуваєте;

2. Пояснюйте, чим викликані ваші почуття, описуйте проблему абстрактно, не зачіпаючи партнера;

3. Говоріть прямо, чого ви хочете;

4. Будьте чемні і дякуйте партнеру за увагу.

Шукайте деталі в групі Facebook

Вам також може бути цікаво...