facebook

Як святкують Різдво в Україні: давні традиції і звичаї

Різдво — одне з головних християнських свят у році. Є безліч давніх звичаїв і традицій, як святкують Різдво в Україні

 

 

Усі православні з особливим трепетом відзначають Різдво. Уже дві тисячі років у всіх будинках прикрашають різдвяні ялинки, що символізують євангельське дерево. Їхні верхівки прикрашені зіркою в пам’ять про Віфлеємську зірку. Крім того, запалюють свічки у знак тих, які горіли у хліві Віфлеєму. Також із давніх часів склалися багаті традиції того, як святкують Різдво в Україні.

Ще століття тому в сільських хатах було заведено вистилали підлогу свіжим сіном, а стіл — соломою. Поверх соломи клали святкову скатертину і накривали святковий стіл частуванням. Так наші предки пам’ятали, що Ісус Христос народився не в палаці, а в овечому хліву і спав в яслах серед соломи. Це одна із традицій, як святкують Різдво в Україні досі.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Как празднуют Рождество в Украине

Як святкують Різдво в Україні

В окремих регіонах нашої країни і зараз живий звичай, як святкують Різдво в Україні, — прикрашати стіл Дідухом, який символізує достаток, добробут, безсмертя роду і оберіг будинку. Дідух роблять із снопа пшениці або вівса, надаючи йому незвичайної форми: чотири ноги з безліччю вузлів.

У Святвечір по хатах ходили колядники з Віфлеємської зіркою. Вони стукали в будинки, співали колядки, а господарі дякували їм за це солодощами. Не пустити колядників додому вважалося поганим знаком — так можна накликати біду і хвороби.

Старим звичаєм, як святкують Різдво в Україні, є ходіння з вертепом. Вертеп являє собою короб у вигляді печери, в якій, за переказами, з’явився на світ Ісус Христос. Так, короб служив невеликим ляльковим театром, в якому грали спектаклі на різдвяну тематику.

Також одним давнім звичаєм, як святкують Різдво в Україні, є роздати щедро милостиню не тільки нужденним людям, а й обігріти і не образити тварин. Адже саме віл і осел, згідно зі Святим писанням, обігріли Спасителя своїм диханням. А для птахів виставляли на вулицю житній сніп.

Крім того, з цього часу, як святкують Різдво в Україні, з’явився звичай влаштовувати свята і різдвяні ялинки для дітей, вручаючи подарунки.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...