facebook

Проведіть Святки правильно: що потрібно робити з 6 по 19 січня

Наші предки вважали Святки чарівним часом, коли людина стає ближчою до Господа. Цей період триває з 6 по 19 січня (з Святвечора до Водохреща). З святами пов’язана велика кількість прикмет, забобонів і ритуалів на залучення любові, удачі та достатку.

 

 

Святки відзначали всі слов’яни. Це були святкові молодіжні вечори, тому що Святки зазвичай відзначали з приходом темряви, у вечірній і нічний час, так як вдень селяни працювали.

Прикмети і звичаї на кожен день Святок

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

6 січня. Різдвяний святвечір

Святвечір – це сімейне свято, коли зі сходом першої зірки на небі вся сім’я збирається за святковим столом. Страви на столі повинні бути обов’язково пісні, а їх кількість кратно трьом.

Головна страва на Святвечір – кутя, яка вариться з пшениці або рису з додаванням горішків, сухофруктів і меду. Крім куті на столі повинні бути присутніми кисіль і компот, щоб в сім’ї були благополуччя і достаток.

Після святої вечері кутю носять близьким родичам і друзям. Ще пригощають їх печивом у формі тварин, щоб скотина в хліві була здорова.

Ніч з 6 на 7 січня. Коляда

В ніч перед Різдвом люди ходять дворами і колядують, залучаючи господарям благополуччя. Колядників потрібно було впустити в будинок і пригощати частування, щоб удача, щастя і достаток завжди були присутні в будинку.

Також наші предки були впевнені, що в ніч на Різдво сняться віщі сни: що ви побачите уві сні в цю чарівну ніч, те і незабаром станеться.

7 січня. Різдво Христове

Коляда триває, а після служби в церкві люди збираються за столом у родинному колі. Чим більше родичів буде за святковим столом, тим щасливіший буде Новий рік.

Страв на столі повинно бути не менше дванадцяти (за кількістю апостолів), і чим їх більше на столі, тим краще: наші предки вважали, що велика кількість страв на різдвяному столі приверне в будинок благополуччя і достаток.

При цьому краще утриматися від алкогольних напоїв, виняток – червоне церковне вино у невеликій кількості. Вважається, якщо багато пити алкоголю на Різдво, то весь рік вас будуть переслідувати невдачі і проблеми.

8 – 15 січня. Ворожіння на любов

Ці дні молоді дівчата використовували їх для гадання на судженого і проведення ритуалів із залучення любові.

13 січня. Щедрівки

Ряджені ходять по домівках і щедрують, бажаючи господарям щастя і благополуччя в Новому році, які, в свою чергу, повинні подякувати їм, дати гроші або солодощі, щоб не відчувати потребу і відігнати прикрощі та невдачі.

14 січня. Старий Новий рік. свято Василя

Чоловіки ходять по домівках і засівають зерном або рисом, щоб в Новому році був хороший урожай і достаток у домі. Прибирати зерно краще на наступний день після сходу сонця, щоб залучити в будинок фінансову удачу і грошову енергію.

17 січня. Годування Божих птахів

У цей день потрібно вийти на вулицю і розсипати хлібні крихти, змішані з зерном: наші предки вважали, що птахи їх поїдять і тим самим позбавлять вас від проблем і неприємностей на весь рік.

18 січня. Водохресний святвечір

Це день суворого посту. Також слід близько опівночі винести на вулицю відро з водою і залишити його там до ранку, не накриваючи.

18 – 19 січня. Водосвяття

Вважається, що будь-яка вода в ці дні має цілющі властивості і не псується дуже довго, тому краще запастися нею на весь рік. Водохресну воду використовують для очищення енергетики будинку і для лікування від різних хвороб.

Кажуть, що якщо помолитися перед світанком 19 січня, дивлячись на небо, то ваші прохання будуть обов’язково почуті і виконані.

У цю ніч здійснюють обряд купання в ополонці для очищення від гріхів і хвороб.

19 січня. Хрещення Господнє

Заряджену воду занесіть в будинок і випийте трохи її. Також цією водою добре окропити ваше житло, щоб очистити і захистити його від злих духів, а коли вода нагріється, її можна використовувати для купання, щоб очистити свою енергетику.

У цей день потрібно дотримуватися посту, а якщо його порушити, то це може накликати на вас лихо.

Хороша і ясна погода на Водохреще обіцяє невдачі і неприємності протягом року.

На Водохреща можна проводити ритуали на здоров’я, залучення любові, грошей і фінансової удачі. В цей день слід проявляти щедрість, щоб весь рік не відчувати потребу.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...